Risco de Famara

Het dorpje Famara ligt in het noorden van Lanzarote, langs de westkust. Het dorpje zelf ligt er in februari tamelijk verlaten bij. Om op de promenade langs de zee te komen, moeten we langs enkele 'slordige', zelfs 'vuile' straatjes. In de kleine baai, aan het strand, liggen enkele kleine restaurantjes met zicht op de Risco de Famara. De menukaart blijkt er eigenlijk overbodig. De ober beveelt VIS aan en we kunnen maar één tip geven : bestellen.

Famara   Famara

Famara is vooral gekend bij de surfers, die gebruik maken van de (soms hoge) golven aan het lange zandstrand van Famara. Er ligt een vakantiedorp even ten noorden van Famara en blijkbaar is het een populaire verblijfplaats voor de Nederlanders, want we horen onze moedertaal eigenlijk voor het eerst tijdens ons verblijf. Surfmateriaal is te huur ter plaatse.

Vanuit het dorp heb je een schitterend zicht op de Risco de Famara, een klif van zo'n 15 kilometer, die steil oprijst uit de zee tot een hoogte van 550 meter. Op de klif ligt ook het hoogste punt van het eiland, de Penas Chache (672 meter).

Wandelen langs Risco de Famara

Het gebied boven Famara behoort, samen met de 5 eilanden ten noorden van Lanzarote, tot het Natuurpark van de Chinijo Archipel. Je wordt er dan ook verondersteld om de wegen te volgen. Vanuit Famara lopen twee wandelwegen langs de Risco de Famara.

  • ofwel volg je het strand en verder de wandelweg die langs de kust loopt. Je kan deze vier kilometer volgen. Je moet nadien wel terug langs dezelfde weg, tenzij je toch nog een wegje volgt dat naar boven loopt, waardoor je op de tweede wandelweg (zie hieronder) terechtkomt.
  • ofwel volg je de weg die vertrekt links bovenaan het vakantiepark. Deze weg is ooit berijdbaar geweest maar vertoont wel vele putten. Na een kilometer wordt de kwetsbaarheid van dit gebied pas echt duidelijk. Door de zachtheid van de bovenste lagen van de Risco en de soms hevige zuidwestenwinden worden de bovenste lagen sterk geërodeerd. Op talrijke plaatsen is de weg overspoeld met kleine en grotere rotsblokken. We kunnen de weg tot een drietal kilometer volgen, tot we een zicht krijgen op La Graciosa. Enkele tegenliggers zijn nog een eindje verder geweest, maar waarschuwen ons dat de weg er steeds slechter bijligt.

    We nemen geen Ris(i)co's en keren terug naar ons vertrekpunt. Op de terugweg heb je aan de horizon een mooi uitzicht op Famara en de achterliggende vlakte van El Jable en vooral, op de achtergrond, het vulkaangebied van de Timanfaya

Famara   Famara

Teguise

Als je naar Famara rijdt, kom je in de buurt van Teguise, de oude hoofstad van Lanzarote (momenteel valt deze eer te beurt aan Arrecife). Echte bezienswaardigheden vind je er niet, maar door de smalle straatjes is het wel heerlijk kuieren. Hou je meer van de drukte, dan moet je op zondagvoormiddag naar de markt van Teguise komen. De locale handelaars stallen er hun waren uit. Hou er wel rekening mee dat je over de koppen kan lopen. Zelfs in februari was het er zeer druk. Wat moet dat dan wel in het hoogseizoen zijn !