Ruta de termesana

Deze wandeling van een drietal kilometer wordt begeleid door een gids van het Visitor Center Mancha Blanca. Je vertrekt met een minibusje (max 8 personen) vanuit het Visitor Center naar het beginpunt van de route (in de buurt van El Golfo). Vandaar leidt een gepassioneerde gids(e) je door het zuidelijke gedeelte van het vulkaangebied.

Je ontdekt er de eerste vormen van plantengroei in het vulkaangebied. Het duurt zo'n 800 jaar vooraleer er enige noemenswaardige plantengroei ontstaat in een lavaveld. We zitten dus echt nog in een beginfaze. Het is om dit pril ontluiken van nieuwe planten niet te storen dat het park niet toegankelijk is. Door de geringe neerslag in het gebied (de Sahara ligt maar 100 km verderop) moeten de planten zich bovendien aanpassen om te overleven. De meeste plantjes kunnen maanden verder door op ingenieuze wijze gebruik te maken van de dauw. Ook het verkleuren van groen naar rood is een mechanisme om te overleven.

De gidse vindt voor ons de verschillende steensoorten : lava, basalt, puimsteen. De 'kogels' (2de van links) zijn stenen die tijdens de uitbarsting worden uitgespuwd door de vulkaan en door de wrijving met de lucht hun ronde vorm bekomen. De blauwe kleur is afkomstig van basalt.

Termesana   Termesana

Termesana

Om deze wandeling te kunnen meedoen, moet je op voorhand reserveren. Er zijn slechts 8 plaatsen beschikbaar, die 2 maanden tevoren kunnen gereserveerd worden. Dit kan enkel telefonisch op nummer 00 34 928 94 08 39 (Engels of Spaans - De link voor online reservatie is gedesactiveerd - de twee maanden zijn letterlijk te nemen, zet dus een reminder in je agenda.) Als kers op de taart is dit bovendien helemaal gratis.

Termesana   Termesana

Termesana   Termesana

Landbouw

In de krater van de Termesana-vulkaan groeit een reusachtige vijgeboom (of struik). Deze zou jaarlijks enkele honderden kilos aan vijgen opleveren. Een mooi voorbeeld dat zelf in deze onvruchtbare omgeving aan landbouw kan gedaan worden.
Heel wat percelen langs onze wandeling zijn trouwens nog in privé-bezit. De gronden werden nooit onteigend. In principe mogen ze nog steeds bebouwd worden. Om speculatie tegen te gaan, mogen de eigenaars de percelen niet verkopen. Ze kunnen enkel door erfenis overgaan op hun kinderen.

Olivina

In het vulkaangebied vind je op vele plaatsen ook een groenachtig 'edelsteentje', Olivina genoemd. Je hoeft ze echter niet te verzamelen, ze hebben geen waarde. In de souvenirshops vind je vele kettingen met deze 'typische' steentjes. De gidse vertelt ons echter dat deze steentjes niet van Lanzarote komen, maar geïmporteerd worden uit Brazilië. Een mooi vakantiesouvenir ?

Olivina


Bestel onze reisdossiers en kaarten

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Lanzarote echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je helpen om je reis verder te plannen.

Lanzarote_Reisgids   Kompass Wandelkaart   Gran Canaria Reisgids   Reisgids Tenerife   Reisgids La Gomera   Reisgids Madeira

Bestel onze reisdossiers en kaarten

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Lanzarote echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan.
Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Meer info over deze tips en nog veel meer tips zijn te vinden in onze reisgids.

Lanzarote

4 EUR

Kompass Wandelkaart

9.95 EUR

Gran Canaria

4 EUR

Tenerife

4 EUR

La Gomera

2 EUR

Nu kopen


Wij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...