Haria

Haria ligt in het noordelijke deel van het eiland, net onder de oude vulkaan Monte Corona.  Het ligt in één van de meest groene gebieden van Lanzarote in de vallei van de 1000 Palmen. In de omgeving van het stadje wordt ook vrij intensief aan tuinbouw gedaan.

In het centrum van het stadje ligt een pleintje waar het op de terrassen, in de schaduw van de bomen, heerlijk vertoeven is. Tenzij het weer bij grote uitzondering eens tegenzit, wat ons overkwam (weliswaar in februari, dus putje winter). 

Als je naar Haria rijdt vanuit Teguise, rijd je bovenop de Risco de Famara. Op de linkerkant ligt de Penos del Chache, met 670 meter het hoogste punt van Lanzarote. Je ziet op de linkerkant ook de goudkleurige koepel van de sterrenwacht van Lanzarote. Een vijftal kilometer voor Haria, passeer je een uitkijkpunt / restaurant,  waar je een eerste zicht krijgt op Haria, middenin een groene vallei, met op de achtergrond de Monte Corona.

Haria   Haria


Wandelingen vanuit Haria

Vanuit Haria lopen 2 valleien die tot aan de bovenkant van de Risco de Famara lopen (in westelijke richten). In onze wandelgids staat de wandeling in circuitvorm. Voor de oversteek van de ene vallei naar de andere moeten we echter improviseren, wegens gebrek aan een pad. Het lukt wel, maar er komt wel wat klauterwerk over losliggende muurtjes en stenen aan te pas.

  • Als je de Valle de los Castillejos wil inlopen, vertrek je vanaf het dorpsplein in noordelijke richting (richting Mirador). Je neemt na ong. 500 meter het tweede straatje naar links. 100 meter verder sla je links een veldweg in. Je volgt deze weg die lichtjes naar omhoog loopt. Je passeert er enkele tuintjes en een wijngaard. Op de plat stuk, enkele honderden meter voor de rand van de Risco, stopt de weg. We gaan recht op recht door tot we de rand bereiken. We worden er beloond met een mooi uitzicht op (een deel van) La Graciosa.
  • Een tweede veldweg leid je naar de Valle del Rincon. Daarvoor start je op het dorpsplein in de richting van Teguise, na 10 meter rechtsaf, onmiddellijk daarna opnieuw links en rechts afslaan, je passeert dan voor het stadhuis. Deze weg volg je dan verder rechtdoor. In de Valle del Rincon liggen opnieuw heel wat tuintjes. Dit pad loopt wel door tot bovenaan de Risco. Je hebt er een schitterend uitzicht op de Famara en de achterliggende vlakte, met de vulkanen van Timanfaya op de achtergrond.

 

Haria   Haria