Timanfaya

Het vulkaangebied van Timanfaya wordt opgesplitst in twee delen. Het eigenlijke Parque Nacional de Timanfaya (het donkergroene gedeelte op het kaartje hieronder - maar dan wel tot aan de gele LZ-67 aan de rechterzijde) kan enkel bezocht worden met een georganiseerde busrit of uitzonderlijk via de Tremesana-wandeling. Enkel het kustpad, dat loopt van El Golfo tot Playa de la Madera, is toegankeljk voor het publiek, op voorwaarde dat je op het pad blijft.

Geen nood. In het Parque Natural de los Volcanes (het lichtgroene gedeelte op het kaartje hieronder + het gebied tussen de LZ-67 en de LZ-30) kan je vrij rondlopen. Het gebied is uiteraard beschermd, dus enkel te betreden met het nodige respect voor de natuur.

 

Kaart Nationaal Park


Wandelingen in het Parque National de los Vulcanos

In de omgeving van La Geria kan je een korte wandeling maken die je tot in één van de oudere kraters brengt. Het vertrekpunt ligt op de LZ-56, de 'Ruta Nacional de las Volcanos' tussen La Geria en Mancha Blanca. Aan het bord 'Municipio de Tias' (na 1 kilometer als je van La Geria komt), laat je de wagen achter en je volgt het pad naar de dichtsbijgelegen vulkaan (aan de linkerzijde van de weg, komende van La Geria). Bij de vulkaan aangekomen, wandel je naar rechts en na 200 meter kan je doorlopen tot in de krater van de vulkaan El Cuelvo.  Je kan verder rond de vulkaan lopen. Deze wandeling is slechts 1.5 kilometer lang en zo goed als volledig vlak.

El Cuelvo

Een tweede wandeling kan je maken in de buurt van Mancha Blanca. Je laat hiervoor best de wagen achter in het dorpje en je wandelt op de LZ-67 in de richting van Timanfaya. Na een honderdtal meter, waar de weg een lichte bocht naar links maakt, zijn er twee zijwegen. Eén grotere, keert terug naar het dorpje, de tweede, onverharde weg, loopt rechtdoor naar de Caldera de Montana Blanca, één van de oudere kraters.

Bezoekerscentrum

Op de LZ-67 vind je, komende van Mancha Blanca, na 2 kilometer het bezoekerscentrum Mancha Blanca. Er is een museum gehuisvest waarin je heel wat wetenswaardigheden over het gebied vindt. Dit is, als je gereserveerd hebt, ook het vertrekpunt van de Tremesana-wandeling.

La Geria

Langsheen de LZ-30, tussen de Momumento al Campesino en Uga, kom je in het wijngebied La Geria. Langsheen de weg liggen op de zwarte lavagronden de wijngaarden. Iedere wijnstok staat in een put, met een stenen muurtje errond. De put wordt gemaakt om de wijnstok te planten in de vruchtbare bodem die onder de lava zit. De put heeft bovendien ook zijn voordeel bij het opvangen van de weinige regen die hier valt.
Langsheen de weg liggen ook talrijke bodega's waar je de wijnen kan proeven. Voor het proeven wordt een vergoeding gevraagd. Kopen is immers voor de meeste toeristen niet echt een optie, gezien de beperkingen op het gewicht van de valiezen voor wie met het vliegtuig komt.

Zalm in Uga

Als je in één van de plaatselijke restaurants de gelegenheid hebt om de gerookte zalm van Uga te bestellen, moet je dit zeker eens doen. In de Ahumadería de Uga, gelegen op de LZ-2 in de buurt van Uga, kan je een portie aankopen bij de locale producent. Heerlijk voor de picnic.