La Gomera

La Gomera is met zijn 378 km² één van de kleinste van de Canarische Eilanden.  Net als de andere eilanden is het van vulkanische oorsprong. Het eiland is cirkelvormig (nauwelijks 25 kilometer doorsnede), het hoogste punt (Garajonay) ligt op 1487 meter centraal op het eiland en op de flanken liggen diepe ravijnen (barrancos). Het ligt 32 kilometer ten zuidwesten van Tenerife.

Kaart La Gomera

Relief La Gomera

Het centrale gedeelte van het eiland, het Nationaal Park Garajonay, is erkend als wereldnatuurerfgoed door de UNESCO.  Het gebied ligt bijna permanent in de wolken, die worden aangevoerd door de passaatwinden. Door de hoge vochtigheid is er een weelderige plantengroei. Dit gebied herbergt één van de oudste, nog bestaande, laurierbossen (silva).

Het klimaatverschil tussen het centrum en het zonnige zuiden van het eiland is spectaculair. Zit je in het Nationaal Park onder de wolken, dan kan op een afstand van nauwelijks een tiental kilometer de lucht uitklaren en de temperatuur makkelijk met een tiental graden stijgen. Van een koele wandeling in het regenwoud naar zonovergoten kust, op nauwelijks 20 minuten tijd.  De Valle Gran Rey lijkt op zo'n momenten wel een 'tunnelkoker' die naar de zon leidt.

La Gomera Valle Gran Rey

De gemiddelde dagtemperaturen in het zuiden van La Gomera schommelen tussen 21 en 28 graden, zodat je er steeds een zomers gevoel aan overhoudt.  Toen wij er waren (in maart) lagen de temperaturen in het Nationaal Park tussen 10 en 15 graden. Hou hieer dus wel rekening mee als je erop uit trekt om te wandelen.

La Gomera heeft geen luchthaven van betekenis. Je vliegt best of Tenerife (zuid) en neemt in Los Christianos één van de ferrydiensten die talrijke overtochten per dag verzorgen  (Olsen of Armas). Een uurtje later sta je al op La Gomera. Met een klein beetje geluk zie je onderweg nog wat dolfijnen, ten minste als je één van de grotere boten neemt. We raden dit trouwens aan, want in de kleinere boten was de overzet niet echt comfortabel te noemen.

La Gomera is een echte wandelparadijs. Het eiland ligt dicht bezaaid met GR wandelwegen en ook in het Nationaal Park zijn talrijke wandelingen uitgestippeld. We beschrijven er hier maar enkele van. Om alles af te wandelen heb je allicht enkele weken / maanden nodig. Hou wel rekening met de hoogteverschillen (en in de winter ook de temperatuurverschillen) tussen de kust en de centrale hoogvlakte.

We wensen jullie alvast veel plezier bij de voorbereiding van jullie reis.

Els & Frank