Madeira

Madeira geniet als eilandbestemming minder bekendheid dan de sommige van de Canarische eilanden als Tenerife en Lanzarote. Het is alleszins geen bestemming voor massa-toerisme. Allicht heeft het ontbreken van zandstranden daar iets mee te maken.

Er zijn echter nog een aantal andere (onterechte) vooroordelen die meespelen.

  • "Het weer is er niet zo goed als op de Canarische eilanden". Madeira ligt slechts enkele honderden kilometer ten noorden van de Canarische eilanden, maar de temperaturen zijn er nog altijd zeer mild. Zelfs in de winter stijgt de maximumtemperatuur nog gezwind boven de 15°C.
  • "Madeira is alleen geschikt voor goede wandelaars". De echte wandelaars komen op Madeira zeker aan hun trekken. Maar dankzij de levada's kan je op Madeira ook vlakke wandelingen maken.

De voordelen van Madeira zijn echter veel belangrijker.

  • Madeira is een groen eiland. Het doet zijn eer als bloemeneiland alle eer aan. We zijn er zelf enkel geweest in de vroege lente en in de herfst, maar zelfs dan is de variatie in de fauna indrukwekkend.
  • Madeira is een klein eiland. Of je nu kiest voor een verblijf in Funchal of voor een rondrit, op een week tijd kan je het eiland zo goed als volledig bezichtigen. Wat niet belet dat je er graag nog eens terugkeert, zelfs zonder teveel in herhaling te moeten vallen.
  • Wandelaars komen vooral naar Madeira voor de levada's. Deze werden, sommige reeds eeuwen geleden, aangelegd voor de irrigatie van het eiland. Smalle kanaaltjes brengen het water van hoog in de bergen naar beneden. Langs de levada's lopen in vele gevallen wandelwegen, soms niet breder dan 30 centimeter en met een diepe afgrond ernaast.
  • Madeira heeft prachtige tuinen.
  • Madeira is vulkanisch van oorsprong. Op twee plaatsen is dit bijzonder goed zichtbaar. De wandeling naar Ponte do Castelo loopt naar de kleurrijke basaltrotsen in het uiterste noordoosten van het eiland. In de buurt van São Vicente kan je in het Centro do Volcanismo ondergronds gaan in de bedding van de oude lavastromen.

Ons eerste bezoek aan Madeira

Dit dateert al van maart 2008. Voor de (iets oudere) Vlamingen behoort onderstaande beginregel van een liedje uit de jaren zeventig tot het culturele erfgoed.

Madeira kust

Ik droom voor jou,

in groen en blauw,

een eiland in de zon ...

Madeira binnenland

We weten niet of Marva aan Madeira dacht toen zich ze dit zong, maar het liedje bleef ons wel achtervolgen tijdens onze reis. We bezochten Madeira begin maart, het was er eigenlijk nog winter. Zelfs in dit seizoen deed Madeira zijn reputatie van 'Bloemeneiland' alle eer aan, met zijn helderblauwe luchten, een blauwe zee die altijd en overal te zien is, een overvloedige bloemenpracht. We kunnen ons nauwelijks voorstellen dat het hier winter is.

We kozen voor een 'actief' bezoek aan Madeira, op basis van een fly & drive. Hierdoor konden we zelf beslissen waar en wanneer we ergens naartoe gingen. Een luxe-situatie, want zelfs al is het eiland maar 45 bij 20 km, de weersomstandigheden kunnen op hetzelfde ogenblik totaal verschillend zijn in het zuiden als in het noorden. Ons programma werd dan ook ter plaatse samengesteld in functie van de weeromstandigheden. Bij onze wandeling op de Pico Ariero hadden we zelfs het extreme geluk om volledig boven de wolken te zitten. Een unieke belevenis.

Ons tweede bezoek aan Madeira

Dit was eigenlijk een voorbereiding van een groepsreis (die we nu zelf organiseren) aan het eiland, waarbij we op zoek gingen naar enkele gemakkelijke wandelingen die voor een publiek van zestigers en zeventigers haalbaar zijn. Deze reis maakten we in oktober 2014(de eigenlijke groepsreis is voor maart 2015). Bij deze gelegenheid gingen we ook speciaal op zoek naar de tuinen van Madeira. In ons dossier vind je alvast de resultaten van onze speurtochten.

Weetjes

Madeira ligt in de Atlantische Oceaan, ongeveer 650 kilometer ten westen van Marokko en 500 km ten noorden van de Canarische eilanden.  De Azoren liggen nog 500 km hoger dan Madeira.

Staatkundig behoort de archipel, waar naast Madeira ook nog de eilanden Porto Santo en Ilhas Salvagens deel van uitmaken, tot  Portugal.


Het aantal inwoners ligt rond de 300.000. Ruim de helft daarvan wonen in de hoofdstad Funchal.

De oppervlakte van het eiland bedraagt 740 km². De afstand van oost naar west bedraagt 57 km, van noord naar zuid amper 23 km. Met een omtrek van 150 km kan je er makkelijk in één dag rondrijden, hoewel het zonde zou zijn om hieraan slechts één dag te besteden.

De hoogste pieken van Madeira zijn de Pico Ruivo (1861m) en de Pico do Ariero (genoemd. De bodem is er zeer vruchtbaar dank zij de lavagrond en het klimaat is sub-tropisch. Beide componenten bezorgen het eiland een idyllisch landschap wat het terecht de bestemming gaf van gedroomd vakantieoord.

De typische drank van Madeira is de Madeira, een versterkte wijn. Tijdens het vinificatieproces wordt de madera gedurende minstens  drie maanden in eikenhouten vaten en op hoge temperatuur (45° C) bewaard.
Om meer te weten te komen over de Madeira-wijn moet je in Funchal zeker de historische 'Old Blandy Wine Lodge' bezoeken.

In Câmara de Lobos heeft iedere tweede week van september een wijnfestival plaats.

 

Ons dossier telt 50 pagina's boordevol informatie, met tientallen gedetailleerde kaartjes van de wandelingen.

Bestel nu voor slechts 4 EUR