Encumeada

Madeira wordt in twee gedeeld door de weg 104, die van noord naar zuid loopt tussen Sao Vicente en Ribeira Brava. Wie dit om ter snelst wil doen, moet de tunnel nemen, maar we raden zeker aan om de oude weg te nemen die over Encumeada loopt. Encumeada

ligt op een hoogte van zo'n 1000 meter, op de bergkam, die het noorden en het zuiden van elkaar scheidt. Je kan van daaruit zowel de noordelijke als de zuidelijke kust zien.

Je kan van hieruit ook de Pico Ruivo (1862 m)bereiken. Je loopt langs de Pico da Encumeada (1580 m), de Pico do Jorge (1691) en de Pico das Erinhas (1649 m). Een wandeling van zo'n 15 kilometer, met bovendien een hoogteverschil van bijna 1000 meter.

Al van bij het begin blijkt dat dit een zware wandeling is, het gaat bij momenten vrij steil naar boven, het pad is wel duidelijk afgelijnd, maar nergens beveiligd. Bovendien waait er een koude noordenwind over de bergkam. Ook op onze tweede tocht naar de Pico Ruivo, keren we dus halfweg op onze stappen terug. De hoogtevrees slaat bij de afdaling noch meer toe.

We raden deze wandeling dan ook enkel aan voor de geoefende wandelaars. Als je er toch voor gaat, neem dan alleszins genoeg eten en drinken mee, want de tocht is lang.