Funchal

"Zonder Funchal te zien, ben je niet in Madeira geweest", lazen we ergens. Wij vinden eerder het omgekeerde. "Wil je Madeira zien, kijk dan even verder dan Funchal".

Bij ons eerste bezoek lieten we Funchal volledig links liggen. Bij ons laatste bezoek aan het eiland, de voorbereiding van een groepsreis, gingen we wat dieper in op de hoofdstad van het eiland.

Funchal Funchal by Night

De stad strekt strekt zich over een lengte van een tiental kilometer uit over de zuidkust en omvat verschillende delen : Camara de Lobos, Sao Martinho, Sao Pedro, Funchal, Lazareto.  Over heel deze afstand vind je hotels. Als je in Funchal wil verblijven, let dus eerst en vooral op de ligging van je hotel en op de afstand tot het centrum.

De autosnelweg loopt ten noorden van de stad en ligt in de heuvels op een hoogte van 2 à 300 meter. Verschillende stukken lopen door tunnels.

Het centrum van Funchal kan opgedeeld worden in 3 wijken, die elk een eigen historische achtergrond hebben. In ons dossier vind je de bijhorende plannetjes met aanduiding van de ligging van de bijzonderste bezienswaardigheden.

Wijk van Santa Maria

Dit is de oudste wijk van Funchal, die werd aangelegd na de ontdekking in 1425. Hij ligt achter de Mercado  en loopt tot voorbij de Corp Santo, een kapel die werd gebouwd voor de bissers.  De rua de Santa Maria is de oudste straat van de stad, waar talrijke winkeltjes en restaurantjes zich gevestigd hebben. Zeker ‘s avonds een bezoekje waard.

Als je met de wagen bent, kan je best de wagen parkeren in de Almirante Reis Parking, central gelegen. Voor een halve dag betaal je niet meer dan 4 EUR.

Mercado do Lavradores
In het centrum van Funchal ligt de ‘boerenmarkt’, waar de plaatselijke boeren en vissers hun produkten aan de man brengen.
Het voorste gedeelte van het gebouw huisvest de bloemen- en groentenmarkt. Je vindt er de meest exotische vruchten. De verkopers laten je graag proeven van de meest exotische vruchten om je dan enkele vruchten te verkopen tegen het dubbele van de ‘marktwaarde’. Maar dat moet je er maar bijnemen.
Aan de achterzijde van het gebouw ligt de vismarkt, waar je dan weer alle mogelijke vissoorten vindt.  Alvast een goeie vitrine als je voor het avondmenu wil weten wat je zal voorgeschoteld krijgen.
Dagelijks open van 8.00 tot 19.00 uur. Op zaterdag van 7.00 to 14.00 uur

Fort Sao Tiago
In de 16de eeuw werd de handel in het noorden van de Atlantische oceaan gedomineerd door de Portugezen. In 1566 werd Funchal geplunderd door piraten.
Het duurde nog tot 1614 vooraleer uiteindelijk een fort werd gebouwd om de stad te verdedigen.
Momenteel is in het fort het museum voor hedendaagse kunst gehuisvest. Ook het restaurant is blijkbaar een bezoek waard !

Wijk Sè

Deze wijk ligt ten westen van de wijk Santa Maria en ontstond toen de stad zich begon uit te breiden. Hij ligt rond de kathedraal Sè.

Kathedraal Sè
De kathedraal, in het centrum van de stad, werd gebouw rond tussen 1493 en 1514. Je vindt er verschillende stijlkenmerken in terug : van Spaans / Arabisch tot Romaans / Gotisch.

Largo do Municipio
Op het gemeenteplein vind je nog 2 mooie gebouwen :

Het museum van de gewijde kunst

Dit museum is gehuisvest in het oude bisschoppelijk paleis van Funchal, dat dateert van de 17de eeuw. Het heeft onder andere een rijke collectie aan Vlaamse Kunst van het einde van de 15de en het begin van de 16de eeuw. Deze collectie had te maken met de suikerhandel tussen Madeira en Vlaanderen.
Adres : Rua do Bispo, 21 – Funchal
Open van dinsdag tot zaterdag
Prijs : 3 EUR

Wijk Sao Pedro

Dit is de wijk waar de rijke handelaars zich gingen vestigen, al in de 15de eeuw.


Bestel onze reisdossiers en kaarten

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Madeira echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Reisgids Madeira   Kompass Wandelkaart   Reisgids Tenerife   Lanzarote_Reisgids   Gran Canaria Reisgids   Reisgids La Gomera


Bestel onze reisdossiers en kaarten

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Gran Canaria echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Madeira

Kaart Madeira

Kompass Wandelkaart

9.95 EUR

Gran Canaria Reisgids

Reisgids Gran Canaria

Reisgids Tenerife

Reisgids Tenerife

Reisgids La Gomera

Reisgids La Gomera

Lanzarote_Reisgids

Reisgids Lanzarote


Help ons door dit te delen met je vrienden !