National Park Timanfaya

Timanfaya

Om de vele toeristen die het gebied willen bezoeken toch een goed zicht te geven op de vulkanen, werd er midden in het vulkaangebied een centrum uitgebouwd, uiteraard door César Manrique, vanwaaruit bussen vertrekken voor een rondrit van een 10-tal kilometer door het vulkaangebied. Je mag de bus nergens verlaten. Foto's worden dus genomen van achter het glas, tenzij je een plaatsje op de eerste rij hebt bemachtigd en de chauffeur goed gestemd is, zodat hij af en toe toch eens de voordeur opent.

Het centrum ligt op Islote de Hilario. Hilario was een kluizenaar die in de 19de eeuw in het gebied leefde, onder een vijgeboom en met zijn kameel. In het midden van het gebouw, zijn de resten van de boom en van de kameel nog zichtbaar. Waarheid of een mooi verhaaltje voor de toeristen ? Wat doet het ertoe !

Verder worden er ook enkele demonstraties gegeven om de vulkanische oorsprong te demonstreren :

  • Op sommige plaatsen voelt het gesteente wel degelijk warm aan
  • In één van de putten wordt droog struikgewas in brand gestoken, gewoon door het in één van de spleten tegen de wand te houden
  • Er wordt een geiser gesimuleerd door een emmer water in een buis te gieten, die stante pede terugkeert ...
  • In het restaurant worden kippenbillen geserveerd die 'natuurlijk' gegrild zijn boven één van de putten

Timanfaya   Timanfaya

Het centrum wordt bezocht door bijna één miljoen toeristen per jaar. Door de manier waarop alles is georganiseerd blijft de impact op dit kwetsbaar stukje natuur echter relatief beperkt. Als je een meer intieme ervaring met het vulkaangebied wenst op te doen, moet je de Ruta de Tremesana gaan wandelen, al is dit enkel weggelegd voor wie zijn reis zorgvuldig plant.

Timanfaya  

Timanfaya   Timanfaya