Ijsland

 

Op onze website vind je een samenvatting van onze reis aan de hand van foto's. Ons reisdossier is een uitgewerkte versie van het roadboek dat we samenstelden voor een groepsreis naar Ijsland in augustus 2019. Het bevat de beschrijving van de plaatsen die we bezocht hebben, evenals enkele plaatsen die we (wegens tijdgebrek) nog niet hebben bezocht.

We hebben overal zo veel mogelijk kaartjes toegevoegd zodat je onmiddellijk een idee hebt waar je naartoe moet.

Uiteraard is dit geen volledige beschrijving van alles wat er in Ijsland te zien is. We kunnen je wel garanderen dat je met ons roadbook Ijsland zal “gezien” hebben. Het zal je in ieder geval goed op weg zetten bij de voorbereiding van de reis die je zelf wil maken.

We geven hier enkele antwoorden op vragen waar we zelf mee zaten voor we vertrokken.

Een rondrit of het zuiden ?

Bij het uitwerken van het programma van onze reis was dit het voornaamste punt van discussie.

De belangrijkste criteria om bovenstaande vraag te beantwoorden zijn de reisduur en je budget. Wil je voor 7 dagen weg, kies dan voor het zuiden. Kan je er wat meer tijd en geld aan besteden, dan is de rondrit de beste keuze, maar wel minstens voor 10 dagen. Heb je nog meer tijd, dan kan je uiteraard nog het binnenland intrekken en ook de Westfjorden zijn best enkele dagen waard.

Hoe koud is het ?

De temperatuur in de zomer schommelt rond de 15° C, middagtemperatuur met wat zon erbij. Zonder zon mag je er enkele graden aftrekken. Ook in het noorden mag je er enkele graden aftrekken. ’s Morgens en ’s avonds kan de temperatuur, zelfs in de zomer, dalen tot net boven het vriespunt. De gevoelstemperatuur ligt dikwijls wat lager, omwille van de strakke wind.

“Tegen de kou kan je je kleden”. Zorg voor voldoende laagjes en voor winddichte kledij. Wij konden onze dikste winterjas regelmatig gebruiken.

Hoe nat is het ?

Regen is een groter probleem. We hadden op onze 10-daagse reis slechts 2 dagen regen, waardoor we er niet echt last van hadden. Maar mocht het langer geregend hebben, dan was onze regenkledij (schoenen, broeken en jassen) toch onvoldoende geweest. We lieten onze paraplu thuis, omdat men ons gezegd had dat die toch niks uithaalde omwille van de wind, maar af en toe had die toch wel nuttig kunnen zijn.

Hoe liggen de wegen er bij ?

De ringweg rond Ijsland is een tweevaksbaan waarop een maximumsnelheid geldt van 90 km/uur. Die kan je op de meeste plaatsen ook gemakkelijk aanhouden.

Sommige van de kleinere wegen zijn niet geasfalteerd. De kwaliteit van die grindwegen is variabel. De Oxipass is bijvoorbeeld van een heel goeie kwaliteit. De N462 (voorbij de Dettifoss) ligt er dan weer lamentabel bij, met heel wat putten in de weg.

Een wagen huren ?

Je hebt eigenlijk geen andere keuze (hoewel we sporadisch toch wagens met een andere nummerplaats tegenkomen). Wij huurden onze wagen via “Guide to Iceland”, een lokale ‘travel agent’. We huurden goedkoop, dat wel, maar de kwaliteit van de wagens (2 grote Renault Trafic) was ondermaats. Met resp. 190.000 en 245.000 km op de teller hadden de wagens er dan ook als minstens 100 rondritten rond IJsland opzitten. Volgende keer kiezen we toch voor een iets ‘bekendere’ verhuurder.

Wil je ook het binnenland intrekken ? Dan moet je daarvoor over de F-wegen gaan, waarvoor je een jeep of 4x4 nodig hebt. In ons dossier vind je een kaartje dat je een idee geeft waar dit nodig kan zijn.

Waar slapen ?

Het toerisme is IJsland is booming. Er komen dan ook heel wat nieuwe hotels bij. Voor een driesterrenhotel betaal je makkelijk 250 EUR per nacht. De beste zijn Fosshotels. Ook Icelandair heeft op enkele plaatsen heel goeie hotels. Ben je met zijn tweetjes op stap, dan zal je bij particulieren heel wat goedkoper gediend geraken.

Wat schaft de pot ?

Vooraf had men ons gezegd dat je ofwel lam ofwel vis eet in Ijsland. ‘Technisch’ gezien is dit juist, maar de kwaliteit van het eten staat wel op een hoog niveau.

De prijs van een hoofdschotel ligt rond de 4 à 5000 ISK. Voor een ‘vissoep’ of een ‘Lamssoep’ (een specialiteit) schommelt de prijs tussen de 1200 ISK en 2500 ISK (afhankelijk van de plaats). De prijs van de dranken ligt heel wat hoger dan bij ons (8 EUR voor een bier, 40 EUR voor een fles wijn).

Hoe betalen ?

In Ijsland kan je overal met de kaart betalen, zelfs bedragen van minder dan 1 EUR (bv 200 ISK voor een toiletbezoek).

Wij hadden tijdens onze reis wat geld uit de muur gehaald op de luchthaven. Ook dit kan gemakkelijk met je gewone bankkaart. Visa en Eurocard zijn de meest gebruikte kredietkaarten. American Express wordt zo goed als nergens aanvaard.


Bestel ons reisdossier

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Ijsland echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Denemarken Reisgids

Nu kopen


Wij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...