Varengeville

fotoboek Varengeville

Klik op de afbeelding om ons foto-album te openen.

Varengeville is één van de dorpen aan de Albasten Kust die je niet mag missen. Het ligt net ten westen van Dieppe en werd door Monet talrijke keren op doek gezet. Er zijn, op korte afstand van elkaar, verschillende bezienswaardigheden die je een hele dag kunnen bezighouden :

Maar bovenal is het er rustig. Het is een vrij bosrijk gebied dat doorkruist wordt door smalle baantjes en met typisch normandische villa’s. De krijtrotsen aan de kust bereiken een hoogte van 80 meter. Ze zijn op een vijftal plaatsen uitgesneden door smalle valleien. De meeste van die valleien zijn echter niet meer toegankelijk. De krijtrotsen brokkelen er immers af, aan een tempo van ongeveer 1 meter per jaar. Het wandelpad op de top van de kliffen is hier dan ook niet meer toegankelijk en is momenteel verder verschoven naar het binnenland.

Op één plaats (in Vasterival) kan je nog wel naar het strand, iets wat je bij laagtij zeker moet doen.

De lijst van kunstenaars die er ooit passeerden is schier eindeloos.

Wandeling in Varengeville

We maakten er een lusvormige wandeling van 3.5 km. Met het bezoek aan het Parc des Moutiers erbij bedroeg de totale lengte 6.5 km.

Je kan de wagen parkeren aan de Eglise Saint-Valéry. Het eerste deel van de wandeling volgt de GR 21. Langs de kant staan enkele informatieborden over Claude Monet. Hij maakte verschillende versies van het kerkje, van de ‘Cabane des douaniers’ et van ‘la Cavée’. Het originele huisje van de douaniers staat er niet meer. Je vindt er wel een ‘moderne’ reconstructie van terug. Vanuit die huisjes werden de bewegingen van de schepen gade geslagen.

Waar de GR21 afbuigt naar links, ga je rechtdoor en neemt dan telkens de eerste baan rechts. Je passeert verschillende grote villa’s en kleine landhuisjes. In één ervan is het Musée Michel Ciry gehuisvest (een lokale kunstenaar van wie je ook in de Eglise Saint-Valéry een werk kan bewonderen).

Op het einde van de wandeling passeer je het Parc des Moutiers.

Andere bezienswaardigheden in Varengeville

Le Manoir d'Ango

Jehan Ango was een reder (armateur) uit Dieppe die leefde in het begin van de 16de eeuw (1480 tot 1551). Dieppe was toen de tweede grootste haven van Frankrijk. Hij nam deel aan de verkenningen van de Afrikaanse kust en ging tot in Indië. Hij erfde een fortuin van zijn vader en bouwde daarmee een grote vloot uit, die hij liet varen in opdracht van de Genuezen. Dieppe groeide onder zijn bewind uit tot de derde stad van Frankrijk, na Parijs en Dijon.

Ango was tevens de voornaamste financier van de koning François I. Toen deze na de nederlaag in de slag van Padua in 1525 werd gevangengenomen door de legers van Keizer Karel, bracht Ango het losgeld bij elkaar (ruim 4 ton goud). Als beloning werd hij door de koning overladen met privileges. Hij werd de voornaamste scheepvaartadviseur van de koning en stelt hem voor om een nieuwe haven te bouwen aan de monding van de Seine : Le Havre.

De manoir d'Ango werd gebouwd tussen 1530 en 1542 door Italiaanse architecten en kunstenaars. De zuidelijke vleugel bevat een loggia (open ruimte of galerij, door zuilen of pilaren gedragen) en een galerij met vier boogramen. De eerste etage van de zuidelijke vleugel is versierd met fresco’s van de Italiaanse school uit de 16de eeuw (volgens sommige bronnen zou zelfs Leonardo da Vinci hieraan meegewerkt hebben).

Het gebouw heeft een u-vorm, met in het midden van de binnenplaats een duiventoren, de grootste ter wereld als uitdrukking van zijn macht. Het werd beschouwd als de mooiste woning van Normandië. De Franse koning was er meerdere malen te gast.

In 1545 werd de vloot van Ango in een slag met de Engelsen gedecimeerd. Hij stierf enkele jaren later in zijn kasteel in Dieppe en werd begraven in de église Saint Jacques in Dieppe.

fotoboek Varengeville

Klik op de afbeelding om ons foto-album te openen.

Shamrock

Deze tuin heeft de grootste collectie hydrangeas (hortensias) ter wereld. Hij werd in 1984 aangelegd door Corinne Mallet. Hij heeft een oppervlakte van 2 hectare en bevat meer dan 1.400 planten, zowel inheemse als uitheemse soorten.

fotoboek Varengeville

Klik op de afbeelding om ons foto-album te openen.

La Chapelle Saint Dominique

Deze kapel ligt op de hoofdweg (D75) die door Varengeville loopt. Ze is vooral bekend omwille van de drie glasramen in het koor, gemaakt door Georges Braque.

Vastérival

Dit gehucht van Varengeville ligt een tweetal kilometer ten westen van Varengeville. We vermelden het hier omdat het de enige plaats is waar je, via een pad van een goeie 100 meter, het strand kan bereiken. Op het einde van het pad moet je ook nog een trap naar beneden die al wat te lijden gehad heeft van de erosie.

Bij het begin van het pad is een parking voor een twintigtal wagens.

In Vastérival vind je ook één van de weinige hotels van Varengeville : Hotel La Terrasse, waar je zowel ’s middags als ’s avonds terecht kan voor een heerlijke maaltijd.

VasterivalSilex keien op het strand

 Vasterival - eglise des MarinsEglise des Marins op de falaises

Le Manoir d'AngoLe manoir d'Ango

Monet in Varengeville

Monet verbleef in 1882 geruime tijd in Dieppe en Pourville maar schrijft toch : “Le pays est très beau et je regrette bien de n’y être pas venu plus tôt, plutôt que de perdre mon temps à Dieppe. On ne peut pas être plus près de la mer que je ne le suis, sur les galets même, et les vagues battant les pieds de la falaise ».

Hij maakte er enkele van zijn beste werken. Het zijn stuk voor stuk landschappen die nog zeer herkenbaar aanwezig zijn, een aantal ervan zelfs op de bovenstaande wandeling.

 Monet

Monet Varengeville Cliffs
La maison du douanier

 Maison du Pecheur
La maison du douanier

Om je te helpen bij de voorbereiding van je reis kan je onderstaande gidsen, kaarten en brochures bij ons bestellen.

  Kaart Albasten Kust   dossier Somme   Dossier Opaalkust

Google Analytics Code