_Calvados_Calvados_Calvados_Calvados Juno Beach

Juno Beach

D-Day vond plaats op 6 juni 1944. De geallieerden landden gelijktijdig op 4 plaatsen in Normandië. Het was één van de grootste militaire operaties uit wereldoorlog II.

Juno Beach was een kuststrook van 5 kilometer tussen Saint-Aubin-sur-Mer en Courseulles-sur-Mer. Dit stuk van de landing stond onder leiding van de Canadese troepen. Je vindt er dan ook talrijke monumenten die verwijzen naar de Canadese betrokkenheid.

Een summiere beschrijving van de militaire operatie kan je terugvinden in ons uitgebreid dossier.

In het gebied liggen relatief weinig oorlogsmonumenten.

Juno Beach Center

Het Centre Juno Beach ligt in de haven van Courseulles-sur-Mer en brengt hulde aan de 45.000 Canadezen die hun leven lieten in de tweede wereldoorlog. 359 onder hen lieten het leven op D-Day, tijdens de daaropvolgende slag om Normandië lieten nog eens 5.500 Canadese soldaten het leven.

Het Juno Beach Center werd geopend in 2003 en wordt beheerd door Canadese vrijwilligers.

Caen

We hebben Caen zelf nog niet bezocht. De stad ligt aan de rivier de Orne, 15 kilometer van de kust. Het is na Le Havre één van de grootste steden van Normandië (107.000 inwoners in de stad en 380.000 in de agglomeratie).

De voornaamste bezienswaardigheid van Caen is het kasteel van Willem de Veroveraar. Die liet in Caen 2 abdijen bouwen : één voor mannen en één voor vrouwen.

Caen speelde ook een belangrijke rol in de oorlog met de Engelsen. Tussen 1200 en 1450 wisselde het verschillende keren van kamp.

Na de landing op Juno Beach werd een langdurige en bloedige veldslag uitgevochten tussen de geallieerden en de Duitsers. Na diverse mislukte aanvallen konden de Duitsers pas op 7 juli verdreven worden uit het noordelijk deel van Caen en op 18 juli lukte het de 3e Canadese divisie om de Duitsers definitief uit Caen te verdrijven. De stad Caen en de omliggende dorpen waren voor een groot deel verwoest. De wederopbouw heeft geduurd tot 1963, van de oude stad is nog maar weinig over.


Om het bezoek aan onze website zo aangenaam mogelijk te houden, hebben we de google-ads verwijderd. Daardoor missen we wel wat inkomsten, maar we hopen dat jullie dat compenseren door onze reisgidsen of kaarten te bestellen. Alvast bedankt !

reisgids Normandië

Reisgids Albasten Kust
5 EUR

kaart albasten Kust

Kaart Albasten Kust
11.95 EUR

reisgids Normandië

Reisgids Normandië
5 EUR

Kaart Normandië

Kaart Normandië
9.95 EUR

IGN kaart La Hague
Wandelkaart
Cap de la Hague
14.50 EUR

reisgids opaalkust

Reisgids Opaalkust
6 EURWij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...