Gold Beach

D-Day vond plaats op 6 juni 1944. De geallieerden landden gelijktijdig op 4 plaatsen in Normandië. Het was één van de grootste militaire operaties uit wereldoorlog II.

Gold Beach was het centrale landingsstrand. Het is een strook van 8 km tussen La Rivière en Longues-sur-Mer en was verdeeld in 4 sectoren : How, Item, Jig en King.

Een summiere beschrijving van de militaire operatie kan je terugvinden in ons uitgebreid dossier.

In het gebied liggen relatief weinig oorlogsmonumenten.

Arromanches

Op de D514, ten oosten van Arromanches, passeer je “Arromanches 360”, een cirkelvormige filmzaal waar op 9 schermen beelden van de landing worden geprojecteerd. Je weet letterlijk niet waar eerst te kijken. Echt spectaculair vinden we het echter niet. Daarvoor hebben we al teveel documentaires over de landing op TV gezien. Maar als je in de buurt bent, kan je het toch niet overslaan.

Vanaf de parking en het terrein errond heb je een prachtig uitzicht op de kust en op het stadje Arromanches. Voor de kust zie je nog een 20-tal caissons, die daar na de oorlog tot zinken werden gebracht om een tijdelijke haven aan te leggen waar de schepen konden aanmeren om de tanks, munitie en manschappen aan wal te brengen.

De codenaam van deze haven was “Mulberry”, maar ze werd ook “Port Winston” genoemd, naar de Britse premier Winston Churchill. In totaal werden 230 caissons van gewapend beton tot zinken gebracht. Ze werden voor de Engelse kust gemaakt en dan naar Arromanches gesleept, waar ze tot zinken werden gebracht.

Via de artificiële haven konden tot 7.000 ton goederen per dag aangevoerd worden. De aanleg van een tweede haven in Saint-Laurent-sur-Mer werd, na een storm die woedde van 19 tot 21 juni, stilgelegd.

In het centrum van de stad vind je het Musée du Débarquement, waar je meer te weten komt over de aanleg van deze artificiële haven.

Arromanches

Arromanches

Arromanches

Bayeux

Bayeux ligt op 7 km van de kust en werd al bevrijd op 7 juni 1944, zonder noemenswaardige tegenstand. De historische monumenten van de stad werden dan ook bewaard.

Wie “Bayeux” zegt, voegt er automatisch “het tapijt van” aan toe. Het is één van de “incontournables” bij een bezoek aan Normandië.

In ons dossier vind je meer uitleg over het tapijt en een kaartje dat je langs de verschillende bezienswaardigheden loodst. 

De Notre-Dame van Bayeux is een imposante kathedraal. De oudste delen dateren uit de 11de eeuw en hebben nog romaanse bogen (de crypte en een deel van het schip). De overige delen zijn een voorbeeld van Normandische gotiek.

Bayeux

Bayeux

Bayeux

Het Bayeux War Cemetery ligt aan de Boulevard Fabien Ware en is de grootste Britse begraafplaats van de WOII in Frankrijk. Het telt ongeveer 4.000 Britse gesneuvelden, 181 Canadese en verder nog een tiental andere nationaliteiten.

Aan de andere kant van de weg ligt een monument met de namen van 1.801 “vermiste” soldaten uit het Gemenebest. Bovenaan het monument staat een inscriptie die getuigt van enige ironie met een verwijzing naar Willem de Veroveraar, de hertog van Normandië die in 1066 koning van Engeland werd: “Nos a Gulielmo victi victoris patriam liberavimus” “Wij, ooit veroverd door Willem, hebben nu het land van de veroveraar bevrijd”.

In de buurt ligt ook nog een begraafplaats en een gedenkteken voor meer dan 2.000 journalisten en correspondenten die tijdens hun activiteit het leven lieten.


Om het bezoek aan onze website zo aangenaam mogelijk te houden, hebben we de google-ads verwijderd. Daardoor missen we wel wat inkomsten, maar we hopen dat jullie dat compenseren door onze reisgidsen of kaarten te bestellen. Alvast bedankt !

reisgids Normandië

Reisgids Albasten Kust
5 EUR

kaart albasten Kust

Kaart Albasten Kust
11.95 EUR

reisgids Normandië

Reisgids Normandië
5 EUR

Kaart Normandië

Kaart Normandië
9.95 EUR

IGN kaart La Hague
Wandelkaart
Cap de la Hague
14.50 EUR

reisgids opaalkust

Reisgids Opaalkust
6 EURWij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...