Le Havre

Le Havre is met bijna 200.000 inwoners dan wel de grootste kuststad in Normandië, het is zeker niet de oudste. Ze ontstond pas in de 16de eeuw. De havens van Honfleur en Harfleur, gelegen aan beide zijden van de monding van de Seine, waren door de verzanding van de monding van de Seine niet meer geschikt. Toen besliste Koning François I, op aanbeveling van zijn adviseur Jehan Argo – zie bij Varengeville – om aan de monding van de Seine een haven uit te bouwen. De strijd tussen de grootmachten uit die tijd (Spanje, Portugal, Engeland, Frankrijk) speelde zich immers dikwijls op zee af en het uitbouwen van een vloot, en dus ook van havens, was van cruciaal belang voor de bescherming van de territoriale en commerciële belangen van het land.

De handel met de nieuw ontdekte gebieden werd gestuurd door de reders die zich in de nieuwe stad kwamen vestigen. De stad ontwikkelde zich rond de Cathédrale Notre-Dame. In het Quartier Saint-François zijn nog enkele oudere gebouwen overgebleven.

Onder Louis XVI werd de stad verder uitgebouwd naar het noorden toe en halverwege de 19de eeuw werd ze onder Napoleon III volledig hertekend. De haven werd dan bovendien ook een vertrekpunt voor de transatlantische lijnen.

Tijdens de tweede wereldoorlog werd de stad zo goed als plat gelegd. Voor de heraanleg van het centrum (een gebied van 150 ha) werd beroep gedaan op het architectenbureau van Auguste Perret. Het grondplan van het centrum werd uitgetekend volgens een streng geometrisch dambordpatroon. Drie ruime boulevards (de Avenue Foch, de rue de Paris en de Bouvelard François Ier) vormen de centrale assen die moesten zorgen voor een goede doorstroming.

Voor de gebouwen koos Perret voor een klassieke aanpak op basis van moderne technieken. Hij maakte met name gebruik van de mogelijkheden van gewapend beton. Om kennis te maken met het werk van Perret bezoek je best het ‘appartement témoin’. Het Maison du Patrimoine Atelier Perret in de Rue de Paris 181 organiseert er enkele keren per dag een rondleiding met een gids in een appartement van één van de grote woonblokken die er door Perret werden opgetrokken. Dit geeft een uitstekend beeld van het vooruitstrevende karakter van Perret. Het aantal deelnemers is beperkt. Reserveer best een plaatsje ( tel +33 2 35 22 31 22).

Het centrum van de stad Le Havre werd in 2005 erkend als werelderfgoed door de UNESCO.

Stadhuis Le HavreStadhuis van Le Havre

 Binnenzicht Eglise Saint-JosephBinnenzicht Eglise Saint-Joseph

Modelappartement PerretAppartement uit de jaren 50

Bezienswaardigheden

We geven hier een korte opsomming. In ons dossier vind je een kaartje waarmee je alles makkelijk kan terugvinden.

In de omgeving We hadden geen tijd voor volgende bezienswaardigheden in de buurt van Le Havre. Bij een volgend bezoek komen ze echter zeker aan de beurt.


Om het bezoek aan onze website zo aangenaam mogelijk te houden, hebben we de google-ads verwijderd. Daardoor missen we wel wat inkomsten, maar we hopen dat jullie dat compenseren door onze reisgidsen of kaarten te bestellen. Alvast bedankt !

reisgids Normandië

Reisgids Albasten Kust
5 EUR

kaart albasten Kust

Kaart Albasten Kust
11.95 EUR

reisgids Normandië

Reisgids Normandië
5 EUR

Kaart Normandië

Kaart Normandië
9.95 EUR

IGN kaart La Hague
Wandelkaart
Cap de la Hague
14.50 EUR

reisgids opaalkust

Reisgids Opaalkust
6 EURWij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...