Etretat

Etretat moet je gezien hebben. Het staat alleszins op het programma van zowat alle touroperators die naar Normandië gaan. En aangezien Etretat maar een heel klein stadje is, kan je er zeker in het hoogseizoen over de koppen lopen en als je met de wagen bent is parkeren met de wagen bijna onbegonnen werk.

Wij hebben dan ook vooral aandacht voor 2 alternatieven voor wie Etretat wil bezoeken en er tegelijkertijd een fikse wandeling over de falaises voor over heeft.

Etretat via de Valleuse d’Antifer

Op de D940 rijd je Etretat voorbij tot in Le Tilleul, waar je rechts afslaat (richting centre équestre). Je laat de wagen achter op één van de parkings en wandelt ong 1 km door de Valleuse d’Antifer in de richting van de kust. (Een valleuse is in het Frans een vallei die uitgeeft op de kust).

Beneden kan je het pad nemen dat boven op de falaise d’Aval loopt. Je loopt dan langs de bovenkant van de Manneporte en de Porte d’Aval tot in Etretat. Bij laag tij is het iets spectaculairder om langs het strand te gaan. Je gaat dan eerst door een doorgang in de Pointe de la Courtine. Via een klein laddertje gaat het er even omhoog en dan langs de rotswand opnieuw omlaag naar het volgende strandje. Je hebt van hier al een heel mooi uitzicht op de Manne Porte. Door de opening zie al een stuk van de Aiguille en de Porte d’Aval. Even verderop kan je nog eens door een vooruitstekende rots, veel kleiner nu. Je komt dan op een iets hoger gelegen rots. Het uitzicht is er ronduit fantastisch. Toen wij er waren werd het ons iets te glibberig, maar je kan nog verder, door de Manne Porte en La Porte d’Aval zelfs tot in Etretat. Zorg hier wel voor aangepast schoeisel en uiteraard is dit enkel mogelijk bij laag tij. Laat je dus niet verrassen door het opkomende water.

In het ideale scenario maak je er een lusvormige wandeling van zodat je zowel de wandeling bovenop als onderaan de falaise maakt.

Deze wandeling maak je best in de late namiddag of ’s avonds. De zon zit dan in het (zuid)westen en zorgt voor een perfecte belichting van de rotsen.

Etretat - val D'antifer
Etretat - Val d'Antifer

 Etretat - klauteren Etretat - door de falaise

 Etretat - ManneporteEtretat - Manneporte

Etretat via Benouville

Hier kan je de wagen parkeren bij de kerk van Benouville. Je gaat vervolgens in de richting van de kust en volgt de GR21 die boven op de rotskust loopt, tot je in Etretat komt, waar je een schitterend uitzicht krijgt om de Porte d’Aval. Je kan terugkeren via dezelfde weg of een pad volgen dat iets meer in het binnenland loopt.

Op één van onze wandelingen kregen we nog een tip van iemand die er zijn jeugd had gesleten : la valleuse d’Etigues. Vanuit Benouville volg je even de D11 in oostelijke richting en slaat dan de eerste (doodlopende straat) links in. Op het einde brengt een pad je door een nauwe vallei tot aan het strand.

Bezienswaardigheden


Om het bezoek aan onze website zo aangenaam mogelijk te houden, hebben we de google-ads verwijderd. Daardoor missen we wel wat inkomsten, maar we hopen dat jullie dat compenseren door onze reisgidsen of kaarten te bestellen. Alvast bedankt !

reisgids Normandië

Reisgids Albasten Kust
5 EUR

kaart albasten Kust

Kaart Albasten Kust
11.95 EUR

reisgids Normandië

Reisgids Normandië
5 EUR

Kaart Normandië

Kaart Normandië
9.95 EUR

IGN kaart La Hague
Wandelkaart
Cap de la Hague
14.50 EUR

reisgids opaalkust

Reisgids Opaalkust
6 EURHelp ons door dit te delen met je vrienden !