Omaha Beach

D-Day vond plaats op 6 juni 1944. De geallieerden landden gelijktijdig op 4 plaatsen in Normandië. Het was één van de grootste militaire operaties uit wereldoorlog II.

Omaha Beach is een zandstrand van zo’n 10 kilometer tussen de dorpen Sainte-Honorine-des-Pertes en Vierville-sur-Mer. Het was, samen met Utah Beach, één van de stranden waar het commando gevoerd werd door de Amerikanen. Het zandstrand loopt er geleidelijk af in zee, maar achter het zandstrand ligt een heuvelachtig gebied met kliffen tot een hoogte van 30 meter.

De Amerikaanse begraafplaats in Colleville is, met zijn ligging vlak aan zee, één van de meest indrukwekkende begraafplaatsen. Je kan er met de wagen een stuk langs het strand rijden (of gaan wandelen op het strand) en ook een stop bij Pointe du Hoc mag niet ontbreken.

De namen van de landingsstranden (Gold, Sword, Juno) werden lukraak gekozen uit een lijst van mogelijk codewoorden. De Amerikanen maakten daar met Omaha en Utah een uitzondering op.

Een summiere beschrijving van de militaire operatie kan je terugvinden in ons uitgebreid dossier.

Colleville-sur-Mer : Amerikaanse begraafplaats

Het Normandy American Cemetery and Memorial in Colleville-sur-Mer is verplichte kost voor elke bezoeker van Normandië. De begraafplaats beslaat een oppervlakte van 35 ha, het volledige terrein is 70 ha groot. Ze telt 9.387 Amerikaanse soldaten die sneuvelden in de tweede wereldoorlog en 1 uit de eerste wereldoorlog.

In ons dossier vind je een kaartje met een aanduiding van de voornaamste bezienswaardigheden  :

Colleville

Colleville

Colleville_3

Pointe du Hoc

De Pointe du Hoc was één van de meest strategische posities van de Duitsers aan de Normandische kust. Bovenop de falaise van 25 à 30 meter, op de punt van een klein schiereiland, werd een bunkercomplex geïnstalleerd bestaande uit

Er waren ongeveer 225 Duitse soldaten gestationeerd.

Het was uiterst belangrijk dat de batterij werd uitgeschakeld voor de eigenlijke landing plaats had om 7.30 uur in de ochtend. 5 maanden tevoren werd Luitenant kolonel Rudder van het 1ste Army Corps van Generaal Bradley ontboden op het hoofdkwartier van Generaal Eisenhower. Hij kreeg de missie toevertrouwd om de batterij uit te schakelen. Ondanks de moeilijkheidsgraad verklaarde hij zelfverzekerd aan Generaal Bradley : Sir, my ranger can do this job for you !

De stellingen op Pointe du Hoc werden reeds gebombardeerd door de B26 bommenwerpers van de 9de Air Force Company op 15 april, 22 mei en 4 juni. In de ochtend van 6 juni werden vanop zee niet minder dan 255 obussen van 355 mm afgevuurd en 20 minuten voor de aanval van de ranger voerde de RAF nogmaals een bombardement uit, dat uiterst precies moest getimed worden om de eigen troepen niet onder vuur te nemen.

De eerste bestorming begon om 6.30 uur door 250 rangers die beneden op het strand werden afgezet door de landingsboten. Deze moesten zo snel mogelijk bovenop de kliffen raken en ten laatste om 7.00 uur de batterij hebben uitgeschakeld. Pas om 7.45 uur kon het bericht verzonden worden dat de stelling was ingenomen. Daardoor werd de tweede landingsgolf aan Pointe du Hoc, afgeleid naar Omaha Beach.

Bij de aanval werden 135 Amerikaanse soldaten gedood, vermist of gewond.

Na de aanval zou blijken dat de Duitsers de kanonnen op Pointe du Hoc hadden teruggetrokken na de voorafgaande bombardementen. Ze werden enkele dagen na D-Day in een nabijgelegen bos teruggevonden.

De site is vrij toegankelijk. Vlakbij de parking ligt een infocentrum. Een wandeling leidt je door een gebied, dat nog steeds met kraters is bezaaid, en langs de verschillende bunkers.

Pointe_du_Hoc

Pointe_du_Hoc

Pointe_du_Hoc

Pointe_du_Hoc

Pointe_du_Hoc

Pointe_du_Hoc

In de buurt vind je nog enkele andere musea :


Om het bezoek aan onze website zo aangenaam mogelijk te houden, hebben we de google-ads verwijderd. Daardoor missen we wel wat inkomsten, maar we hopen dat jullie dat compenseren door onze reisgidsen of kaarten te bestellen. Alvast bedankt !

reisgids Normandië

Reisgids Albasten Kust
5 EUR

kaart albasten Kust

Kaart Albasten Kust
11.95 EUR

reisgids Normandië

Reisgids Normandië
5 EUR

Kaart Normandië

Kaart Normandië
9.95 EUR

IGN kaart La Hague
Wandelkaart
Cap de la Hague
14.50 EUR

reisgids opaalkust

Reisgids Opaalkust
6 EURWij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...