Fécamp

Fécamp is de belangrijkste stad en haven tussen Dieppe en Le Havre. Ze ligt aan de monding van de Valmont.

De stad heeft een lange geschiedenis. Op Cap Fagnet zijn er sporen teruggevonden van een Gallische nederzetting (Oppidum) en ten zuidwesten van de stad was er ook een Romeinse nederzetting uit de 1ste eeuw voor Christus. Al in de 7de eeuw was er een klooster voor vrouwen.

In de 9de eeuw werd dit vernield bij de inval van de Vikingen. De nakomelingen van deze ‘noormannen’ bleven in de streek hangen. Richard I (zonder vrees), de hertog van Normandië, werd er in 933 geboren. Zijn zoon, Richard II (de goede) stichtte er de benedictijner- abdij van de heilige Drievuldigheid. Naar verluidt zou de abt van Cluny geweigerd hebben om er zelf de leiding te nemen omwille van de ‘piraten’ aan de kust. In de abdij werd de reliek van het Heilig Bloed bewaard, waardoor vele pelgrims naar de stad kwamen, wat de stad ten goede kwam omwille van de vele giften die de pelgrims met zich meebrachten. De eerste abdij (in Romaanse stijl) werd vernield door een brand in 1168 en werd herbouwd in gothische stijl.

In de 13de eeuw werd de stad geannexeerd door de Franse koning Philippe-Auguste. In de 15de eeuw werd de stad veroverd en platgebrand door de Engelsen, maar in 1449 werd ze opnieuw bevrijd door de Franse koning.

In de 18de eeuw verloor de stad haar aanzien. Door de concurrentie van de Nederlandse vissers ging de haringvisserij er sterk op achteruit. In de 19de eeuw herleefde de stad dankzij de visserij in de Terres Neuves : kabeljauwvangst langs de kusten van Canada. Het waren lange expedities, die vooral vertrokken vanuit de Franse havens langs het Kanaal. De vissers waren zes maanden van huis : de overtocht duurde 21 dagen, waarna 2 maanden gevist werd voor de lokale markt, de volgende 2 maanden werd de vis gepekeld en na nog eens 21 dagen waren ze terug in Frankrijk. Een groot aantal van de vissers stierven onderweg, aan de gevolgen van scheurbuik.

 

Bijna de gehele mannelijke bevolking van Fécamp was visser. Bij het begin van de tweede wereldoorlog ontsnapten ze zo aan de inval van de Duitsers en konden pas 4 jaar later terugkeren. Mede door het ontbreken van deze mannen ontsnapte de stad ook grotendeels aan de vernielingen die aangericht werden door het Duitse leger. In 1942 begonnen de Duitsers op Cap Fagnet aan de bouw van een radarstation, als onderdeel van de Atlantic Wall (de verdedigingslijn langs de kusten die van Noorwegen tot Spanje reikte). Je zit er enkel de zware betonnen funderingen. Het station werd echter nooit operationeel.

 

De Bénédictijner-likeur

De grootste troef van Fécamp is de Benedictijner-likeur. In de 16de eeuw werd de likeur er ontwikkeld door de monnik Bernardo Vincelli. Het recept ging echter verloren en het was pas in 1863 dat het door Alexandre Le Grand, een rijke wijnhandelaar, bij toeval werd teruggevonden in de nalatenschap van zijn vader. Het duurde een jaar vooraleer het drankje op punt stond, maar het werd onmiddellijk een groot succes, niet in het minst door de commerciële aanpak van Le Grand. Zo nam hij onmiddellijk een Europees patent op zijn ‘uitvinding’, gebruikte hij moderne reclametechnieken en werd de drank al heel snel een internationaal succes. Ook het ‘geheime’ recept, op basis van niet minder dan 27 kruiden, draagt bij tot het mysterie (cfr Coca Cola). Het succes moet wel heel groot geweest zijn, want Le Grand bouwde in het centrum van de stad een nieuw Benedictijner Paleis. Het werd opgeleverd in 1888 en bevatte naast luxueuze woonvertrekken ook de distilleerderij. Vier jaar later werd het echter door een brand grotendeels verwoest. Le Grand liet zich niet ontmoedigen en liet het opnieuw heropbouwen, zo mogelijk nog luxueuzer. Het paleis kan momenteel bezocht worden, zowel de woonvertrekken die als museum zijn ingericht als de distilleerderij, nog steeds de enige plek waar de likeur wordt geproduceerd. Het is een mengelmoes van stijlen (gotisch, renaissance, barok, …) die ondanks een zekere overdaad best te smaken valt. En mocht het tegenvallen, dan kan je nog altijd de likeur proeven op het einde van het bezoek.

Fecamp Palais des BenedictinesFecamp - Palais des Benedictines

 Fecamp - glasraamBrandglas in het Paleis

Fecamp marketingModerne marketing !

Andere bezienswaardigheden :

Zicht op FecampFécamp vanaf Cap Fagnet

 Fecamp - Notre Salut de SalutNotre Dame de Salut

Falaisekust bij FecampFalaisekust bij Fécamp


Om het bezoek aan onze website zo aangenaam mogelijk te houden, hebben we de google-ads verwijderd. Daardoor missen we wel wat inkomsten, maar we hopen dat jullie dat compenseren door onze reisgidsen of kaarten te bestellen. Alvast bedankt !

reisgids Normandië

Reisgids Albasten Kust
5 EUR

kaart albasten Kust

Kaart Albasten Kust
11.95 EUR

reisgids Normandië

Reisgids Normandië
5 EUR

Kaart Normandië

Kaart Normandië
9.95 EUR

IGN kaart La Hague
Wandelkaart
Cap de la Hague
14.50 EUR

reisgids opaalkust

Reisgids Opaalkust
6 EURWij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...