Sainte-Mère-Église

Sainte-Mère-Eglise heeft zijn naamsbekendheid voor een groot deel te danken aan de film “De Langste Dag”. Het ligt op een 10 kilometer achter de kust (Utah Beach).

Genesteld in het moeras van de Cotentin, was Sainte-Mère-Eglise de eerste Franse gemeente die door de Geallieerden werd bevrijd.

In en om het stadje zijn verschillende bezienswaardigheden :

De kerk

De kerk met Romaanse beuk staat centraal op een plein, met veel parkeergelegenheid. Ze werd zo goed als niet beschadigd tijdens de oorlog.

Buiten is de parachutist” John Steele”, die met zijn parachute is vereeuwigd aan het dak van de kerk, de voornaamste bezienswaardigheid.

Binnen zijn er in de glasramen een aantal verwijziging naar de oorlog. Er is ook een mariabeeld dat omgeven is door parachutisten.

Voor de kerk staan nog verschillende andere monumenten.

Het stadhuis

Als je vanaf de kerk 100 meter in de richting van Valogne loopt, kom je aan het stadhuis.

Voor het stadhuis staat Paal 00, het startpunt van de Voie de la Liberté (Weg naar de Vrijheid) die de route volgt van het Amerikaanse leger van Utah Beach naar Bastogne in België.

Het Airborne Museum

Dit museum ligt vlakbij de kerk en brengt het verhaal van de Amerikaanse parachutisten van de 82ste en 101ste divisie die boven Sainte-Mère-Eglise werden gedropt in de nacht van 5 op 6 juni 1944.

Sainte_Mere_Eglise_1

Sainte_Mere_Eglise_2

Sainte_Mere_Eglise_3

Boerderijmuseum van de Cotentin

500 meter ten noorden van de kerk, op een zijweg van de weg naar Valognes, staat het Ferme Musée du Cotentin. Je kan er kennismaken met de oude werktuigen en blijkbaar ook met enkele lokale dierenrassen, zoals de ezel van de Cotentin en het varken van Bayeux.

Openluchtmuseum

Op verschillende websites en ook in brochures word gewag gemaakt van een openluchtmuseum in Sainte-Mère-Eglise. Het blijkt niet echt een museum te zijn, maar een “app” die je gratis kan downloaden op je smartphone en die je langs 10 historische sites in de omgeving leidt.

De naam van de “app” is “KITm”. Opgelet, er zijn er twee met die naam in de Android store. Kies diegenen met als ondertitel “La Manche dans votre Poche”. Als je de app opent, kies je voor « Voir tous les parcours » en zoek je « Musée à ciel ouvert ». Vervolgens kies je voor “préchargement”, om de 459 MB te downloaden op je smartphone. Dit doe je best met een goede verbinding, want hoewel de WIFI in het Office de Tourisme gratis is, lukt het ons toch niet om alles op 15 minuten te downloaden. Een “papieren” brochure van de route is blijkbaar niet te verkrijgen …


Om het bezoek aan onze website zo aangenaam mogelijk te houden, hebben we de google-ads verwijderd. Daardoor missen we wel wat inkomsten, maar we hopen dat jullie dat compenseren door onze reisgidsen of kaarten te bestellen. Alvast bedankt !

reisgids Normandië

Reisgids Albasten Kust
5 EUR

kaart albasten Kust

Kaart Albasten Kust
11.95 EUR

reisgids Normandië

Reisgids Normandië
5 EUR

Kaart Normandië

Kaart Normandië
9.95 EUR

IGN kaart La Hague
Wandelkaart
Cap de la Hague
14.50 EUR

reisgids opaalkust

Reisgids Opaalkust
6 EURWij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...