Le Val de Saire

De Saire is een riviertje in het noordoosten van de Cotentin. Het stroomt door een heuvelachtig en groen landschap, langs enkele kleine dorpjes. De bron van de Saire ligt in Mesnil-au-Val en mondt na 31 km uit in het Kanaal tussen Réville en Saint-Vaast-la-Hougue.

Ook de kust in het noordoosten van de Cotentin is bijzonder mooi en er liggen enkele gezellige kuststadjes.

Saint-Vaast-La-Hougue en l'île de Tatihou

Saint-Vaast-la Hougue is al eeuwenlang een vissershaventje. Ten zuiden van het stadje ligt een schiereiland, met op het einde een Vauban-toren. Tegenover de stad ligt Tatihou, een eilandje, althans bij hoog tij, want bij laag tij is het bijna mogelijk om er naartoe te wandelen. Ook op het eilandje staat een Vauban-toren en net ten zuiden daarvan ligt ook een fort. Beide torens staan op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Het eilandje Tatihou dankt zijn naam aan de Vikingen. Het is een samentrekking is van het Oudnoorse woord “hou” (land omgeven door water) en “Tat” (een eigennaam).

Je kan het vanuit Saint-Vaast met een “amfibievoertuig” bereiken. Naast de Vauban-toren en de citadel heeft het ook nog een maritiem museum en een botanische tuin.

Op het eiland is een maritiem museum, tuinen en een scheepswerf waar de traditionele houten boten worden gerestaureerd. Het maritiem museum werd in 1992 geopend. Hier wordt het archeologisch meubilair tentoongesteld dat afkomstig was van de scheepswrakken van La Hougue (slag van mei-juni 1692).

Loop in Saint-Vaast ook even langs de Chapelle des Marins, vanwaar je een mooi uitzicht hebt op zowel het schiereiland als het eiland Tatihou. 

Saint_Vaast_la_Hougue_1

Saint_Vaast_la_Hougue_2

Saint_Vaast_la_Hougue_3

Uitkijkpunt van Pernelle

Vanuit het dorpje La Pernelle heb je een mooi uitzicht op schiereiland bij Saint-Vaast en het eilandje Tatihou.

Tatihou
Het eiland Tatihou

Pernelle
Het schiereiland Saint-Vaast-la-Hougue

Het uitkijkpunt ligt bij het restaurant, la Panoramique, dat beschikt over een prachtig terras. Op het pleintje staat ook één van de “kleinste gemeentehuizen” van Frankrijk.

Vanop het kerkhof, zie je naar het noorden toe ook de vuurtoren van Gatteville staan.

   

Barfleur

Eén van de mooiste dorpen van Frankrijk en zeker één van de mooiste op onze tocht door Normandië. Het vissers- en jachthaventje is door een dam afgeschermd van de zee. In de middeleeuwen was dit één van de lievelingshavens van de Anglo-Normandische koningen.

De wandeling in ons dossier brengt je langs de Court St Cathérine, waar het oudste huis van het dorpje staat. Je loopt langs de oevers van het haventje in de richting van de kerk. De huizen in de rue Saint-Nicolas werden vroeger bewoond door vissers. De haken bovenaan in de voorgevels werden gebruikt om de netten op te hangen. Bemerk ook de smeedijzeren versieringen boven op de nok van de daken. Sommige daarvan zijn heel kunstig.

Loop de kerk even binnen. Het interieur en de glasramen zijn heel mooi.

Loop vervolgens rond de kerk. Van de achterkant heb je een uitzicht op de kust, met de vuurtoren van Gatteville. Aan de “colombier” of “duiventil” (de ronde toren), sla je de Rue du Puits in en loop je via de Rue Saint-Nicolas opnieuw naar je vertrekpunt.

Zoek niet meer naar de “wilde” mossel van Barfleur. De kweek hiervan is al sedert 2015 stopgezet. De mosselen komen momenteel uit zuid-frankrijk. Ze zijn kleiner dan de Zeeuwse, maar groter dan de bouchots. Voor 13 EUR krijg je een kilo mosselen met frieten waar je echt wel mee gegeten hebt

Barfleur_1

Barfleur_3

Barfleur_2

De vuurtoren van Gatteville

Deze imposante vuurtoren is, met bijna 75 meter, de tweede hoogste in Frankrijk. Je kan met de trap naar boven. Je kan je het tellen van de trappen besparen. Regelmatig staat het aantal aangegeven. Er zijn er bijna evenveel als er dagen zijn in het jaar. En tijdens het klimmen kom je 52 raampjes tegen, ook niet toevallig het aantal weken in het jaar.

Het uitzicht van bovenop de toren is ronduit spectaculair.

Gatteville_2


Om het bezoek aan onze website zo aangenaam mogelijk te houden, hebben we de google-ads verwijderd. Daardoor missen we wel wat inkomsten, maar we hopen dat jullie dat compenseren door onze reisgidsen of kaarten te bestellen. Alvast bedankt !

reisgids Normandië

Reisgids Albasten Kust
5 EUR

kaart albasten Kust

Kaart Albasten Kust
11.95 EUR

reisgids Normandië

Reisgids Normandië
5 EUR

Kaart Normandië

Kaart Normandië
9.95 EUR

IGN kaart La Hague
Wandelkaart
Cap de la Hague
14.50 EUR

reisgids opaalkust

Reisgids Opaalkust
6 EURHelp ons door dit te delen met je vrienden !