Fjorden

Als er één land is dat geassocieerd wordt met fjorden, dan is het echt wel Noorwegen. Chili in Zuid-Amerika is bij ons immers veel minder bekend en de fjorden in Schotland zijn heel wat minder spectaculair dan hun broertjes in Noorwegen. En dan zwijgen we nog van de 'fjord' in Furore aan de Amalfitaanse Kust.

De fjorden zijn het resultaat van de laatste 2.5 miljoen jaar. Gedurende deze periode waren er zo'n 40 ijstijden, met een gemiddelde duur van 20.000 jaar. Telkens werden grote gedeelten van Europa bedekt door gletsjers. Door de beweging van de gletsjers over de landmassa, werden door de erosie van het ijs enorme valleien gevormd, de fjorden.

De fjorden helpen een beetje om Noorwegen (althans de kustgebieden) op te splitsen in kleinere gebieden, zodat het wat makkelijker wordt om zich verder te situeren. We vereenvoudigen hier uiteraard sterk, maar het kan toch helpen.

De fjorden snijden Noorwegen door van de westkust in oostelijke richting (ruwweg). Van zuid naar noord komen we achtereenvolgens de volgende fjorden tegen

  1. de Lysefjord

    Deze ligt in het zuiden van Noorwegen, ter hoogte van Stavanger. Deze fjord is vooral beroemd omwille van de Preikstolen, één van de hoogste kliffen in Europa. We bezochten deze zelf (nog) niet, maar voor velen is deze 'preekstoel' allicht het eerste waar ze in Noorwegen naar op zoek gaan.



  2. de Hardangerfjord

    Deze fjord situeert zich in het gebied ten zuidoosten van Bergen. Hij loopt diagonaal van linksonder naar rechtsboven op onderstaand kaartje en splitst zich op het einde in de Eidfjord en de Sorfjord.



    In dit gebied ligt ook de Trolltunga, een tweede doel voor wie op zoek is naar een spectaculaire wandeling en geen hoogtevrees heeft.

  3. de Sognefjord



    Deze fjord loopt van west naar oost, zo'n 80 kilometer ten noorden van Bergen. Dit is de langste fjord van Noorwegen, met een lengte van 204 kilometer. Hij telt tal van zijarmen, de éne al meer bekend dan de andere
    • de Aurlandsfjord, met Flam als bijzonderste bezienswaardigheid
    • de Naeroyfjord, een zijarm van de Aurlandsfjord, die de smalste fjord is en behoort tot het Unesco Wereldpatrimonium
    • de Laerdalfjord, met het mooie dorpje Laerdal als eindpunt
    • de Lustrafjorden, vanwaar je het oostelelijk deel van de Jostedalbreen kan verkennen of langs de rijksweg 55 door Jotunheimen kan rijden.
    • de Fjaerlandsfjorden



  4. de Nordfjord

    Deze fjord loopt eveneens van west naar oost. Op het einde, bij het dorpje Olden, houden vele cruises een halt voor een bezoek aan de Briksdalbreen, een gletsjer in het noordelijke deel van de Jostedalbreen.



  5. De Storfjord

    Deze fjord start van west naar oost ter hoogte van Alesund en buigt verder landinwaarts af naar het zuiden. Op het einde ligt de Geirangerfjord, de tweede Noorse fjord op de lijst van het Unesco Werelderfgoed.


Aangezien we op onze site enkel het bovenste deel van Zuid-Noorwegen behandelen, stoppen we daar. Meer noordelijk zijn er uiteraard nog vele exemplaren en zuidelijk vergeten we gemakshalve ook de Oslofjord.


Bestel ons reisdossier

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Noorwegen echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Noorwegen Reisgids

Nu kopen


Help ons door dit te delen met je vrienden !