Geirangerfjord

De Geirangerfjord wordt algemeen beschouwd als de 'mooiste' fjord van Noorwegen. Hij ligt op het einde van de Storfjord, bijna 200 kilometer in het binnenland. Desondanks doen de meeste cruises die de kust van Noorwegen afvaren deze fjord aan. Er zijn vanaf hier immers nog een aantal dagtrips mogelijk, o.a. naar de Briksdalbreen of naar de Trollstiegen.

We kozen zelf voor een mini-cruise van Hellesyth, door de Geirangerfjord naar Geiranger. Een vaart van een goed uur. Deze kost (wagen + 2 volwassenen) ong. 500 NOK.

Langs de fjord liggen verschillende watervallen. De meest imposante zijn deze van de 'zeven zusters', met recht daartegenover de waterval van 'de vrijer', die lijkt op een fles. Het verhaal gaat dat de zeven zusters ongehuwd waren, de vrijer werd telkens afgewezen en ging dan maar aan het drinken.

Op de hellingen langs de fjord liggen ook nog enkele oude boerderijen. De meeste zijn verlaten, maar worden nog wel onderhouden door de Noorse vereniging van .... Op deze boerderijen werd tot diep in de 20ste eeuw aan landbouw gedaan. Op sommige werden schapen en geiten gekweekt, op één enkele werd er zelfs fruit geteeld.

Op het einde van de fjord ligt Geiranger. Er is een vrij uitgebreide camping. Langs de rivier, of waterval, kan je naar boven wandelen langs de trappen. In het fjordmuseum heb je daar een mooie verzameling van objecten die het moeilijke leven van de boeren in de fjord belichten.

Om een goed zicht te hebben op de fjord moet je hoger gaan. Met de wagen kom je, enkele haarspeldbochten verder, links aan een wegje naar Westeras, een oude boerderij die momenteel als café-restaurant wordt uitgebaat. Het wegje naar de boerderij is maar één baanvak breed. Er zijn echter regelmatig uitwijkpunten waar de wagens elkaar kunnen passeren. Je riskeert wel om eens achteruit te moeten terugkeren. Wil je dat vermijden, rijd dan op de hoofdweg nog 300 meter verder en parkeer je wagen ter hoogte van het hotel links, of nog 300 meter verder op de parking van het uitzichtpunt.

Vanaf Westeras vertrekt een wandeling die na 2 km uitgeeft op een mooi panoramapunt over de fjord. Er staan twee banken. Voorzie gerust wat tijd om hier van het uitzicht te genieten. Je kan er ook nog een tweede wandeling maken naar de Storseterfossen. Dit is een wandeling van ong. 4 km (heen en terug) met een hoogteverschil van ong. 250 meter. De Storseterfossen zijn de watervallen die je van beneden in de fjord ziet liggen hoog in de vallei. Het speciale eraan is dat je achter de watervallen kan doorwandelen.

Hogerop ligt nog een spectaculair panoramapunt : Dalsnibba. Daarvoor rijd je verder langs de rijksweg 63 in zuidelijke richting. Bovenop de pas (1000 m), aan de Djuppvasshytta, kan je de weg links inslaan. Dit is een tolweg (100 NOK) die over een afstand van 5 km nog een goeie 500 meter stijgt. De weg is zeer goed onderhouden en overal twee baanvakken breed. Vanop een hoogte van 1.486 m heb je er een panoramisch uitzicht over de Geirgangerfjord (die letterlijk maar een stipje groot meer is) en de omliggende bergen, waarvan sommigen in juli nog talrijke sneeuwvelden vertonen. Gewoon iets om stil van te worden.

Heb je nog tijd, dan kan je ook nog de Turistveger Gamle Strynefjell meenemen, die loopt van Grottli in de richting van Stryn, over het Videseter zomerskigebied.


Bestel ons reisdossier

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Noorwegen echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Noorwegen Reisgids

Nu kopen


Help ons door dit te delen met je vrienden !