Voringsfossen

Watervallen (of Fossen) vindt je met honderden in Noorwegen, de éne al spectaculairder dan de andere. Ze zijn echter niet allemaal even gemakkelijk bereikbaar. De Voringsfossen zijn daarop alleszins een uitzondering. Ze liggen vlakbij de rijksweg 7, die loopt van Oslo naar Bergen. Daardaar behoren ze tot een van de meest bezochte natuurattracties van Noorwegen.

Als je vanuit Eidfjord komt, rijd je eerst door de Mabodalen, een schitterend canyon. De oude weg langs de canyon is nu een fietspad. De wagen lopen er door enkele spectaculaire tunnels, waarvan ééntje een cirkel van bijna 360° beschrijft in de berg.

kaart voringsfossen


De waterval stort zich in een vrije val van 182 meter naar beneden en is daarmee één van de hoogste watervallen in Noorwegen. Vlak tegenover de Voringsfossen ligt er nog een tweede kleinere waterval : de Tyssvikjo.

  1. Op de weg 7 is er een stopplaats, met een bar en enkele winkeltjes, waar je de wagen gratis kan achterlaten. Voor een eerste zicht ga je de weg 100 meter terug in de richting van de tunnels. Vanop de weg heb je een mooi uitzicht op de Voringfossen. Je kan er ook een kleine wandeling maken in de richting van de waterval. Er is nog één plateau waar je een zijdelings zicht hebt op de Voringfossen (en vooral op de minder indrukwekkende waterval er recht tegenover). Als je hier in de namiddag komt (na 16.00 uur) en de zon schijnt, dan heb je kans om een regenboog te zien in de canyon. Op onze foto staat er zelfs een dubbele regenboog !

  2. Je kan de waterval van boven bekijken vanaf het hotel Fossli. Daarvoor rijd je vanaf de eerste stopplaats terug richting Oslo en slaat in aan de wegwijzers naar het Hotel Fossli. Als je aan het hotel parkeert, moet je 40 kronen betalen.

  3. Voor het neusje van de zalm, het onderaanzicht van de waterval, moet je wat meer inspanning doen. Je parkeert de wagen daarvoor net voor de Mabotunnel (komende vanaf de stopplaats - de naam van de tunnel staat bovenaan de ingang - opgepast er zijn maar enkele parkeerplaatsen aan beide kanten van de weg). Je volgt vervolgens het fietspad enkele honderden meter naar beneden, waar je kan afdalen in de canyon. Je doet er ong. een uurtje over om de de waterval te bereiken, maar je wordt voor de inspanning wel beloond.

Het Fossli Hotel werd gebouwd in 1891, toen er nog geen weg lag. Alle bouwmaterialen werden met kar en paard ter plaatse gebracht. Edward Grieg verbleef in het hotel en haalde er zijn inspiratie voor één van zijn werken. Het hotel, gebouwd in Art Nouveau stijl, is nog steeds in het bezit van de familie die het oorspronkelijk bouwde.

Fossli Hotel

Andere bezienswaardigheden in de buurt :


Bestel ons reisdossier

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Noorwegen echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Noorwegen Reisgids

Nu kopen


Wij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...