De Sneeuwweg

De sneeuwweg loopt tussen Aurland en Laerdal over een bergpas die over een afstand van 47 km tot op een hoogte gaat van ong. 1.320 meter. De weg heet trouwens officieel 'Aurlandsvegen', zo zie je hem ook aangeduid staan op de verkeersborden.

Als je vertrekt in Aurland gaat de weg onmiddellijk steil de hoogte in, langs een aantal haarspeldbochten. De weg is op sommige plaatsen maar één baanvak breed. Er wordt aangeraden om dit niet te doen met grotere campers, hoewel er toch ook grote bussen naar boven rijden. Toch niet vergeten dat deze meestal ervaren chauffeurs aan boord hebben voor wie het niet de eerste keer is dat ze deze weg doen !

Op de weg naar boven heb je op verschillende plaatsen een schitterend uitzicht op de Aurlandsfjord. Na 7 kilometer is er een panoramisch uitkijkpunt gebouwd, de Stegastein, vanwaar het allemaal nog indrukwekkender wordt.

De weg klimt verder omhoog en loopt door een desolaat landschap, met meertjes en, in juli, inderdaad nog vrij grote sneeuwvelden.


(meer foto's van de sneeuwweg)

Ben je in de buurt als het slecht weer is, of heb je niet de tijd om de Sneeuwweg te nemen, neem dan de tunnel die onder dit bergmassief loopt. Met zijn 24 km is het de langste tunnel voor personenvervoer in Europa. In de tunnel zijn op 3 plaatsen ruimtes uitgehouwen die het effect van 'openlucht' moeten weergeven. Je ziet ze al van ver door het blauwe lucht. Het is iets waar je naar uitkijkt, waardoor de monotonie van de tunnel wordt doorbroken. Of het verder enig nut heeft, valt wel te betwijfelen.

Laerdal, een dorpje aan de Laerdalfjord, heeft verschillende bezienswaardheden.

kaart laerdal

Nog in de omgeving, ong. 20 km oostwaarts langs de E16, ligt het staafkerkje van Borgund. Een vrij uniek exemplaar dat best een ommetje waard is.

 


Bestel ons reisdossier

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Noorwegen echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Noorwegen Reisgids

Nu kopen


Help ons door dit te delen met je vrienden !