Vervoer

Als je iets van Noorwegen wil zien, moet je er rekening mee houden dat je grote afstanden moet afleggen. Je kan kiezen uit verschillende formules :

Wij kozen voor een rondrit met eigen wagen in combinatie de mini-cruise tussen Kiel en Oslo. Naast de heen- en terugrit naar Kiel (1.500 km) reden we in Noorwegen nog eens 2.200 kilometer. De rondrit met camper die op onze site beschreven staat, had in totaal 7.000 km op de teller staan, maar die reed dan ook door Denemarken en Zweden en tot aan de Lofoten, hoog in het Noorden.

Het wegennet

Noorwegen heeft een uitstekend wegennet. Echte autostrades kwamen we enkel tegen in de buurt van Oslo. Voor het grootste deel bestaat het wegennet uit tweevaksbanen. Ze zijn doorgaans uitstekend onderhouden.

Op een aantal wegen moet tolgeld betaald worden. We schreven ons voor het vertrek in op www.autopass.no om ter plaatse geen problemen meer te hebben. Op onze tocht waren we er echter zeer weinig betalende gedeelten. Enkel in de hoofdstad Oslo passeerden we een 'tolpoort' (gewoon een waarschuwing). Misschien hebben we de rest niet opgemerkt (en zal de factuur wel volgen).

Sommige kleinere wegen zijn privé-eigendom en ook daar moet tol betaald worden. Op sommige plaatsen staan er slagbomen, waar je met muntjes of met de credit card kan betalen. Op andere plaatsen moet je het geld in een enveloppe steken en in een bus deponeren. Een dubbeltje ervan houd je bij voor een eventuele controle. De Noren gaan daarbij uit van de eerlijkheid van de bezoekers. Hoewel de boetes (5x het normale bedrag) je toch wel aanmanen om correct te betalen. De privé-wegen zijn niet altijd verhard, maar in de meeste gevallen toch goed berijdbaar.

Je komt enorm veel tunnels tegen. De langste ervan is 24 kilometer, maar we deden er ook verschillende met een lengte van 6 km. De meeste zijn goed verlicht en breed genoeg om er met twee wagens (zelfs autobussen) te passeren. Bij de kleinere exemplaren op de kleinere wegen kom je er hier en daar wel een kleinere tegen, zonder verlichting, zonder middenstreep. Als de zon schijnt, rijd je als het ware een 'zwart gat' binnen. De snelheid aanpassen is dus de boodschap.

De snelheid in Noorwegen is trouwens algemeen beperkt tot 80 km/uur. Vooral in de meer bergachtige gebieden, kan je ook nauwelijks sneller rijden. Een gemiddelde snelheid van 50 km per uur is al een hele prestatie. Hou hiermee rekening bij het uistippelen van je programma.

Campers zie je op alle wegen in Noorwegen. Noren en Zweden blijken trouwens ook te houden van hun caravans, waarmee ze gezwind de meeste bergpassen overgaan.

Ferries

Op vele plaatsen moet je een overzet nemen om de fjorden over te steken. Veel keuze heb je niet. Om een afstand van 4 km te overbruggen met de wagen, moet je soms 100 km of meer rondrijden.

De frequentie en de capaciteit van de ferries is goed aangepast aan de drukte van de verbinding. We reserveerden niet en moeten nooit langer dan een halfuur wachten. Je kan op voorhand reserveren, maar je kan ook overal gewoon aanschuiven en ter plaatse betalen (contant of met de credit card). Je betaalt voor de wagen (inclusief de chauffeur) en voor iedere bijkomende passagier.

Voor tijdstabellen en kaartjes : http://www.fjord1.no/eng

Treinen

Er bestaan diverse 'rondreizen' door Noorwegen die enkel gebruik maken van het openbaar vervoer. Meer info hierover volgt ...

Hoe geraak je in Noorwegen ?

Het hangt er uiteraard vanaf waar je woont. Als je vetrekt vanuit West-Vlaanderen, of je vertrekt vanuit Groningen maakt uiteraard een groot verschil.

De meeste wegen leiden echter langs Oslo :


Bestel ons reisdossier

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Noorwegen echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Noorwegen Reisgids

Nu kopen


Help ons door dit te delen met je vrienden !