Eten in Noorwegen

Over het eten in Noorwegen kunnen (of moeten) we kort zijn. We hebben voor ons eerste bezoek aan Noorwegen gekozen voor een hotelformule met half-pension. We hebben dus zelf niet kunnen kiezen wat er op ons bord kwam. We beschouwen het aanschuiven aan weliswaar rijkelijke, maar weinig gevarieerde buffetten dan ook niet echt als 'kiezen'.

Voor ons middaglunch hielden we het bij de kleinere snacks. De prijzen liggen een stuk hoger dan wat we thuis (of op andere vakantie-bestemmingen) gewoon zijn. De reden ligt voor de hand : veel voedsel moet geïmporteerd worden.

Drinken is zo mogelijk nog duurder. Het lijkt erop dat de Noorse overheid er alles wil aan doen om het verbruik van alcohol zo laag mogelijk te houden. De prijs voor een bier of een wijn gaat van 50 kronen tot 140 kronen. Ons dagelijks pintje kost ons gemiddeld 10 EUR, maar ... we houden toch vol.

Wie met de wagen rijdt, mag trouwens toch niet drinken. In Noorwegen geldt voor chauffeurs een nultolerantie. Overtredingen op deze regel worden zeer streng gestraft. Het schijnt dat er in Oslo zelfs bij het verlaten van de ferry controles gedaan worden. Opletten 'geblazen' dus.

Zalm

Zalm vind je overal en altijd : zowel bij het ontbijt, bij de lunch als bij het diner is de zalm aanwezig. De kans dat je wilde zalm op je bord krijgt is echter gering. De meeste zalm, zelfs in Noorwegen, is afkomstig van kwekerijen die in de fjorden en aan de kust verscholen liggen.

Als alternatief voor zalm moet je ook eens bergforel proberen. Deze lijkt heel sterk op de zalm. Uiterlijk zijn ze nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Klaargemaakt heeft de bergforel ook de typisch roze kleur.

In ons laatste hotel bestellen we dan toch eens een zalm 'à la carte'. Een heerlijke zalm, gestoomd op 48° C, bijna 'bleu'. De les die we onthouden : laat je zalm niet te lang op het vuur staan ! Enkele minuutjes aan weerszijden volstaan.

Fruit

Als je in juli in zuid-Noorwegen rondrijdt moet je zeker eens halt houden bij de fruitstalletjes die op verschillende plaatsen aan de rand van de weg staan met kersen, aardbeien en frambozen. Van een goede kwaliteit bovendien en zeker beter dan de geïmporteerde watermeloenen die we meestal aan de buffetten vinden.


Bestel ons reisdossier

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Noorwegen echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Noorwegen Reisgids

Nu kopen


Help ons door dit te delen met je vrienden !