Flåm

Flåm ligt aan het einde van de Aurlandsfjord, een vertakking van de Sognefjord. Het dorpje zelf stelt nauwelijks wat voor. Het belangrijkste gebouw is veruit het station. Vandaaruit loopt immers de spoorlijn naar Myrdal, die een hoogteverschil overbrugt van 865 meter over een afstand van slechts 20 kilometer. Daarmee behoort de Flåmsbana tot een van de steilste spoorwegen van Europa.

In 40 minuten rijdt de trein, via een zestal stationnetjes en 20 tunnels naar boven, langs schitterende watervallen en met uitzicht over het Flåmsdal en de Aurlandsfjord. In de Bakli-keertunnel stijgt/daalt de trein in vijf spiralen 300 meter omlaag. Na elke spiraal komt de trein uit de bergwand te voorschijn en regelmatig blijft de trein even stilstaan om de passagiers van de omgeving te laten genieten. Het is, wat aanleg betreft één van de meest gedurfde constructies en, wat uitzicht betreft, één van de mooiste trajecten ter wereld.

Je kan in Flåm ook een fiets huren, deze mee naar boven nemen met de trein en afdalen met de fiets. Op onze korte wandeling (zie hieronder) kwamen we echter maar weinig fietsers tegen en we hadden de indruk dat ze niet echt aan het genieten waren van het landschap. Naar beneden fietsen over een gedeeltelijk onverharde weg, met de remmen dicht, is moeilijker dan je zou denken.

De treinrit is niet goedkoop. Je betaalt voor een retour ticket 380 NOK (280 NOK voor een enkele rit). Een fiets huur je voor 30 EUR per uur. Je doet er dus niet direct je voordeel mee om een fiets te huren. Op een ander traject (in Finse) moest je ook nog betalen voor de fiets, maar dat hebben we hier niet nagekeken.

Zijn er mogelijkheden om het goedkoper te doen ? Wij reden met de wagen naar boven tot in Berekvam, het enige stationnetje waar je enkele parkeerplaatsen hebt. Maar net daar kan je enkel op- en afstappen op de trein van 8.53 uur. Onmogelijk vroeg dus. Allicht wil men op die manier vermijden dat teveel wagens de berg oprijden. De weg is over de 10 km tot het station van Berekvam echter maar één rijstrook breed. We waren dan ook blij dat er inderdaad niet teveel tegenliggers waren.

Vanuit Berekvam kan je naar boven wandelen. De volledige afstand bedraagt nog 10 km en het gaat, vooral op het einde, steil de hoogte in. We wandelden enkel de eerste 2.5 km tot de halte in Blomheller (een stortbui ontnam ons de 'goesting' om verder te wandelen. We zagen enkele kleinere watervallen, voor de Kjosfossen moesten we nog zo'n 5 km verder wandelen.

We hadden eventueel de trein kunnen nemen in Blomheller, maar blijkbaar is het niet (meer) mogelijk om een ticket te nemen voor een gedeelte van de Flåmsbaan. Enkele jaren geleden vonden we hierover nog wel informatie. Weet je meer ? Laat het ons dan weten, zodat we dit ook kunnen delen.

Is de treinrit de moeite waard ?

We hebben onze twijfels wegens 'te toeristisch'. Je kan de rit nu ook virtueel rijden. Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de spoorlijn is er een filmpje gemaakt dat je vanuit je luie zetel kan bekijken. Het filmtje neemt je in 45 minuten mee van Myrdal naar Flåm. Je moet wel de hele rit uitzitten. De knoppen om te versnellen werken (nog) niet. Eerlijk gezegd heeft het filmpje ons niet echt overtuigd. Volgend zomer (in 2017) gaan we nog eens naar Flåm. Misschien proberen we het dan toch eens.


by Expedia.no

Bestel ons reisdossier

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Noorwegen echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Noorwegen Reisgids

Nu kopen


Help ons door dit te delen met je vrienden !