Nigardsbreen

De Nigardsbreen is één van de belangrijkste gletsjertongen van de Jostedalbreen. De voet van de gletsjertong ligt op een hoogte van amper 350 meter.

Om hem te bereiken rijd je in Sognedal de rijksweg 55 op in de richting van Gaupne en sla je daar links af op de rijksweg 604 in het Jostedal. Na zo'n 30 kilometer kom je aan het Glacier Visitor Centre, waar je een eerste stop kan plannen.

In het Visitor-centre is een shop, een restaurant en een museum (60 NOK per persoon) waar de geschiedenis van de gletsjer sedert de laatste ijstijd wordt belicht. De 'film' is eigenlijk een veredelde powerpoint-presentatie. Mooi, maar ook niet meer dan dat. Eigenlijk is het mooiste moment wanneer het doek omhooggaat en je daarachter de gletsjer in de verte ziet liggen.

Wil je een wandeling op de gletsjer maken, dan moet je die in het Visitor Centre vastleggen. Reserveren kan, maar je kan ook ter plaatse inschrijven. Zorg er wel voor om ruim op tijd aanwezig te zijn. Je kan kiezen tussen een familietocht van één uur, twee uur of een avontuurlijke tocht van twee of meer uur. Onderstaande foto's werden gemaakt door onze zoon, die koos voor een tocht van 4 uur.

 

We kozen zelf voor een wandeling tot aan de voet van de gletsjer. Daarvoor rijd je eerst met de wagen over een tolweg (40 NOK) tot aan de parking. Vandaar kan je een bootje nemen (40 NOK H/T) dat je tot aan de voet van de gletsjer brengt. In werkelijkheid brengt het bootje je slechts halfweg. Je hebt dan nog ruim 20 minuten wandelen voor de boeg over een niet al te makkelijk terrein. Voor wie slecht te been is, is het bootje dus niet echt een oplossing.

Als je vanaf de parking naar de gletsjer wandelt, doe je er zo'n 40 minuten over. Het is een mooie wandeling, maar je springt op verschillende plaatsen van steen naar steen. Bij regenweer is de ondergrond bovendien vrij glibberig. Opletten dus.

Om de voet van de gletsjer te bereiken is het nog even omhoog. Je moet nu echt tussen de rotsblokken een weg gaan zoeken. Er is geen pad meer. De beloning is echter de moeite waard. Je komt tot zo'n honderd meter van de gletsjer, waar de kolkende rivier uit een ijsgrot stroomt. Het ijs is mooi blauw van kleur.


 


Bestel ons reisdossier

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Noorwegen echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Noorwegen Reisgids

Nu kopen


Wij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...