Gletsjers

In het zuiden van Noorwegen zijn 3 grote gletsergebieden te vinden :

Jostedalsbreen is het grootste gebied (zelfs het grootste op het Europese vasteland) met een oppervlakte van 487 m². Het ligt in het gebied tussen de Sognefjord en de Nordfjord. De bekendste gletsjertongen zijn de Nigardsbreen en de Briksdalbreen. Je kan er op verschillende plaatsen tot kort bij de gletsjertongen geraken. Op de Nigardsbreen kan je zelfs een (begeleide) wandeling maken.De Jostedalbreen is geen overblijver uit de laatste ijstijd. Tussen 6000 en 9000 jaar geleden was hij volledig gesmolten. Sedertdien bouwde hij zich geleidelijk aan weer op. Het hoogste punt van de gletsjer ligt op 1956 meter, het laagste punt ligt op amper 60 meter boven de zeespiegel (de tong van de Suphellebreen). Het totale volume van de Jostedalbreen bedraagt 73 km³. Hij bevat voldoende water om de waterconsumptie van Noorwegen gedurende 100 jaar te garanderen.

In de buurt van de Jostedalgletsjer (o.a. in de Jotunheimen) liggen nog een aantal kleinere gletsjers met een oppervlakte tussen 28 en 50 km².

Onderweg vonden we heel wat informatie over de gletsjers. Er zijn twee musea in de buurt van de Jostedalsbreen : het Breheimsenteret bij de Nigardsbreen en het Norske Bresetmuseum in Fjaerland. Als je een keuze maakt tussen één van beide, kies dan voor het Norske Bresetmuseum. De film die er gespeeld wordt (panoramisch zicht op 5 schermen) is ronduit spectaculair. Dichter kan je niet bij een gletsjer komen !

We geven hier voor de vuist weg een aantal weetjes die we wel willen onthouden, maar allicht toch zouden vergeten mochten we ze niet noteren :


Bestel ons reisdossier

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Noorwegen echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Noorwegen Reisgids

Nu kopen


Wij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...