Wandelen op Lanzarote

De Canarische eilanden worden niet echt geassocieerd met wandelvakanties. Wie er al naartoe trekt om te wandelen kiest eerder voor La Palma, Gran Canaria en in mindere mate voor Tenerife en La Gomera. Op deze eilanden vind je een overvloed aan wandelwegen.

Lanzarote heeft op het eerste zicht niet zoveel te bieden voor wandelaars. Echte wandelwegen vind je er niet. We vonden er ook geen 'GR'-paden. Je loopt er meestal over onverharde wegen, die ook voor terreinwagens berijdbaar zijn, al dan niet als landbouwweg. Heeft César Manrique zijn eiland voor de toeristen toegankelijk gemaakt, een wandelfanaat zal hij wel niet geweest zijn.

Misschien heeft het gebrek aan promotie voor de wandelwegen te maken met de zware erosie, die op de meeste plaatsen duidelijk zichtbaar is. Het lijkt alsof het landschap nog niet echt gevormd is. Je ziet er nog talrijke aardverschuivingen op de flanken van de heuvels. In de onverharde wegen lopen soms diepe geulen, gevormd door het toch niet zo overvloedige regenwater en op de paden langs de steile rotswanden tonen de hopen steengruis en rotsen dat er regelmatig nog stukken naar beneden komen. We kunnen ons dan ook inbeelden dat de overheid, omwille van veiligheidsredenen, liever het wandelen niet teveel aanmoedigt. Kwestie om negatieve publiciteit door ongevallen te vermijden.

Maar laat dit je niet ontmoedigen. Je vindt op Lanzarote genoeg plaatsen waar je mooie wandelingen kan maken. Langs de kust, door de lavavelden, over de stranden, ... Het kader is dikwijls uniek. Je loopt in een vulkanisch landschap dat op sommige plaatsen nog maar 200 jaar oud is. Vergeleken met de 4 miljard jaar die onze aarde al rond de zon draait, een peulschil. Wij laten je alvast meegenieten van de mooiste wandelingen die wij tijdens ons 7-daags verblijf maakten. De uitzichten zijn op vele plaatsen schitterend. Er is altijd wel een stukje kust en water te zien. De vulkanen zorgen voor een aparte kleurenpracht met tinten van rood, zwart en bruin en de dorpen met hun witte huizen steken mooi af.

Termesana El_Golfo

Puerto Calero Papagayo

Fietsen op Lanzarote

Is Lanzarote minder gekend als wandeleiland, voor fietsers en triatleten is het dan weer het eiland bij uitstek. Het parcours is er heuvelachtig en gaat tot een hoogte van zo'n 600 meter. De wind maakt het nog wat moeilijker, zodat je toch al een goede conditie moet hebben om eraan te beginnen (en vooral om te eindigen). Sommige hotels verhuren ook racefietsen. Heb je interesse, dan is het best om je vooraf goed te informeren bij het hotel.

Onze fiets-klim-tip

Voor wie graag bergop rijdt, raden we de weg aan van Arrieta naar Haria, via Tabayesco langs de Baranco de Taforiz. Het is een rustige weg, die geleidelijk naar omhoog loopt. Toegegeven, ik ben hem niet zelf naar boven gereden, maar het 'kriebelde' wel toen enkele fietsers ons passeerden.


Bestel onze reisdossiers en kaarten

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Lanzarote echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je helpen om je reis verder te plannen.

Lanzarote_Reisgids   Kompass Wandelkaart   Gran Canaria Reisgids   Reisgids Tenerife   Reisgids La Gomera   Reisgids Madeira

Nu kopen


Help ons door dit te delen met je vrienden !