Santa Lucia

De gemeente Santa Lucia ligt in het zuidoosten. Het centrum ligt op een hoogte van 700 meter, langs de GC-1 ligt Vecindaria en aan de kust is vooral Pozo Izquierdo bekend (bij surfers). De GC-65 loopt vanaf de GC-1 omhoog tot in Santa Brigida.

In het centrum, langs de GC-65’ ligt een kleine parking aan een vrij groot en mooi ingericht plein, met talrijke hoge bomen. De kerk staat op een hoogte, die via een trap vanop de parking te bereiken is. Ze heeft een witte gevel waarin grote natuurstenen zijn verwerkt. Ook de grote witte koepel is vrij uniek.

De patroonheilige van de kerk is Santa Lucia. Een beeld van haar staat op het plein voor de kerk. Zij leefde rond 200 na Christus in de catacomben van de heilige Lucia. Zij stierf de marteldood omdat zij de heidense goden weigerde te aanbidden. Volgens de overlevering gebeurde dit een zwaardsteek in de hals, maar volgens andere bronnen werd zij onthoofd. Én van de glasramen van de kerk toon een beeld van een onthoofding. Wij vermoeden dan ook dat dit hiernaar verwijst.

Volgens een andere legende zou zij zich de ogen hebben uitgestoken om verlost te zijn van haar heidense aanbidders. Daardoor is ze ook de beschermheilige van de blinden. Een verwijzing naar deze legende vonden we terug in de Iglesia de San Bartolomeo in San Bartolomeo. Op één van de glasramen wordt ze afgebeeld met een schaaltje waarop haar ogen liggen.

Enkele honderden meters lager op de GC-65 ligt de Fortaleza el Hao, een museum waar archeologische vondsten uit de omgeving worden tentoongesteld. Ook de tuin is een bezoek waard.

Standbeeld Santa Lucia

Kerk Santa Lucia
Santa Lucia

Glasraam Santa Lucia


Fortaleza de Ansite – Mirador de la Sorrueda

Neem in Santa Lucia de GC-65 naar de kust. Twee kilometer buiten het centrum neem je rechts de GC-651 naar La Fortaleza. De weg gaat naar beneden. Rijd de afslag naar Sorrueda voorbij. Even verder staat op de linkerkant het bezoekerscentrum van La Fortaleza. Daarin worden de archeologische vondsten uit de omgeving tentoongesteld. De inkom bedraagt 4 EUR.

Je komt er alles te weten over de geschiedenis van deze archeologische site, waar heel wat overblijfselen gevonden zijn van de Guanches. Het zou het laatste bolwerk zijn geweest dat pas in 1483 door de Spanjaarden werd veroverd. Jaarlijks wordt dit op 29 april nog ‘gevierd’.

Even verder heb je aan de rechterkant een klein wegje dat naar de Mirador de Sorrueda loopt. Je kan er met de wagen naar beneden maar er zijn maar een beperkt aantal plaatsen. Aan de mirador heb je een uitzicht over de Presa de Sorrueda, een stuwmeer in de Barranco de Tirajana, waar begin 2017 maar weinig water in blijkt te staan. Het is beter om de wagen aan de kant van de weg te parkeren op door 400 meter verder te rijden tot de parking aan het einde van de GC-651. Daar kom je aan de historische Fortaleza.

De site wordt gevormd door drie grote rotsen : Fortaleza Grande (589m), Fortaleza Chica (656 m) en Titana. Op de flanken van de Fortaleza Grande zie je talrijke grotwoningen. Naar de grootste van die holen loop een pad naar omhoog. Het blijkt niet echt een grot, maar een doorgang die doorloopt tot het andere uiteinde van de berg. Er wordt niet verteld of dit een natuurlijke doorgang is of dat deze toch werd uitgehouwen door d oorspronkelijke bewoners van het eiland.


Bestel onze reisdossiers en kaarten

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Gran Canaria echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Gran Canaria Reisgids     Reisgids Tenerife   Lanzarote_Reisgids   Reisgids La Gomera   Reisgids Madeira


Bestel onze reisdossiers en kaarten

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Gran Canaria echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Gran Canaria Reisgids

Reisgids Gran Canaria

Wandelkaart Gran Canaria

Reisgids Tenerife

Reisgids Tenerife

Reisgids La Gomera

Reisgids La Gomera

Lanzarote_Reisgids

Reisgids Lanzarote

Reisgids Madeira

Reisgids Madeira


Help ons door dit te delen met je vrienden !