Galdar

Op onze weg van Firgas naar Galdar missen we de oprit van de GC-2, de autoweg die Las Palmas met het Galdar verbindt. We komen op de GC-291 terecht die aanvankelijk parallel loopt met de GC-2 en vrij breed is. Na enige tijd versmalt de weg echter en komen we in enkele wondermooie barranco’s terecht (o.a. de Barranco de Valeron).

Onderweg kom je ook nog de archeologische opgravingen van Cenobio Valeron tegen. Wij zijn intussen al te laat voor ons bezoek aan de Pintada Cueva, we genieten er dus niet volop meer van. (In de rotsen bij Cenobio Valeron bevinden zich ruim 300 openingen. Er werd lang gedacht dat dit een kloostergemeenschap moet geweest zijn, maar onlangs kwam men tot de conclusie dat het wellicht ging om opslagplaatsen voor graan.)

Galdar is een vrij grote stad. Samen met Santa Maria de Guia ligt ze aan de voet van de Montaña de Galdar (433 m).

Cueva Pintada

De Cueva Pintada ligt in het midden van de stad, vlakbij het centrum. We maken nog een fout (het is echt ons dagje niet) om er met de wagen naartoe te rijden, waardoor we belanden in de kleine straatjes rond het stadscentrum, waar de parkeerplaatsen even schaars blijken te zijn als Spanjaarden die Engels spreken. Het moet wel gezegd worden dat de plaatselijke bewoners zeer behulpzaam zijn en met veel gebaren en enkele woordjes Spaans slagen we er toch in om de wagen kwijt te geraken.

Bij de Cueva is een prachtig museum opgetrokken. De site is zo’n 5.000 m² groot. Je vindt er niet alleen de grot. Ook de grondvesten van een 50-tal ‘prehistorische’ woningen, 10 opslagplaatsen en een fabriek voor de verwerking van suikerriet werden er blootgelegd.

De woningen behoorden toe aan de oorspronkelijke guanche-bewoners van het eiland. Die leefden tot in de 15de eeuw zo goed als in het stenen tijdperk. Ze hadden geen metalen voorwerpen, enkel primitieve werktuigen gemaakt van dierenbeenderen en basaltrotsen. Daarmee werden de grot uitgehouwen in de heuvel. Ook de techniek om voorwerpen uit klei te vervaardigen kenden de bewoners al. De vaten zijn echter primitief en nauwelijks versierd. Heel speciaal zijn wel de ‘stempels’ of ‘Pintadores’, waarvan er zo’n 250 werden teruggevonden en die in verband werden gebracht met de families die in een zeer hiërarchisch verband samenleefden.

Na de verovering door de Spanjaarden geraakte de site verwaarloosd. Ze legden er 3 terrassen aan voor de bouw van suikerriet. Enkele eeuwen later werd de grot bij toeval ontdekt door een boer die bij het bewerken van zijn veld door het plafond van de grot stootte.

In de grot vond men een aantal primitieve wandschilderingen, uniek voor de Canarische eilanden. Gelijkaardige wandschilderingen werden wel aangetroffen bij de Berbers in Noord-Afrika. We zouden dateren van rond 1100 na Christus.

Cueva Pintada

De grot was lange tijd gesloten, maar sedert 2006 is ze weer open voor het publiek. Het bezoek reserveer je best van tevoren. Per dag zijn er maar 15 rondleidingen met 15 deelnemers, waarvan slechts enkele in het Frans of in het Engels. De toegangsprijs bedraagt 6 EUR (4 EUR voor senioren), inclusief de rondleiding van 1 ½ uur.

Klik hier om je tickets te reserveren

Adres : Calle Audiencia.

Het centrum van Galdar

De Plaza de Santiago, het centrum van de oude stad, ligt vlakbij het museum. Onderweg passeer je nog het Teatro Municipal.

Aan de westkant van het plein ligt de Iglesia de Santiago de los Cabaleros. Het blijkt één van de mooiste kerken op Gran Canaria, maar ze is jammer genoeg gesloten bij ons bezoek. Wandel zeker eens rond de kerk, want de rode koepel zie je alleen van de achterkant.

Op de binnenkoer van het stadhuis (gelegen op het nr. 1 van het plein) staat het drakenbloedboom, die er al in 1718 werd geplant. Blijkbaar werd er toen geen rekening mee gehouden dat de boom zo groot (of zo oud) zou worden ! Rond het plein staan verder nog een aantal kleurige woningen in Canarische stijl.

Iglesia de SantiagoIglesia de Santiago

DrakenbloedboomDrakenbloedboom

StadhuisStadhuis

De kusten van Galdar zijn vrij spectaculair. Vooral het dorpje Sardina zou een mooi strand hebben. Wij kiezen echter voor Puerto de las Nieves.

In het naburige Santa Maria de Guia vind je nog volgende bezienswaardigheden :


Bestel onze reisdossiers en kaarten

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Gran Canaria echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Gran Canaria Reisgids     Reisgids Tenerife   Lanzarote_Reisgids   Reisgids La Gomera   Reisgids Madeira


Bestel onze reisdossiers en kaarten

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Gran Canaria echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Gran Canaria Reisgids

Reisgids Gran Canaria

Wandelkaart Gran Canaria

Reisgids Tenerife

Reisgids Tenerife

Reisgids La Gomera

Reisgids La Gomera

Lanzarote_Reisgids

Reisgids Lanzarote

Reisgids Madeira

Reisgids Madeira


Wij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...