Santa Brigida

Santa Brigida is min of meer een klein broertje (of zusje) van Teror.

De afstand tussen beide bedraagt in vogelvlucht nauwelijks 5 kilometer, maar met de wagen doe je er via de kust 26 km (34 minuten) over, via het binnenland doen we er via San Mateo 27 km over (ruim een uur).

Het dorpscentrum is kleiner dan dat van Teror en ook de kerk kan niet op tegen de basiliek van Teror. In het weekend is er een kleine markt (mercadillo), net buiten het dorpscentrum, waar vooral plaatselijke producten verkocht worden (dus geen ‘prullen’) : kaas, wijn, groenten, fruit, bloemen. Het is de moeite waard om er even langs te lopen. Vlakbij ligt de Casa de los Vinos. Blijkbaar kan je er terecht voor een wijndegustatie, maar het lijkt ons toch eerder een restaurant te zijn. We geven er de voorkeur aan om voor onze groep enkele flessen lokale wijn aan te schaffen op het marktje.

Zicht op San Nicolas

In de buurt van Santa Brigida vind je nog enkele bezienswaardigheden.

Atalaya

Dit is het dorpje van de pottenbakkers, waar ook een aantal grotwoningen te vinden zijn.

Caldera de Bandama

Even verder ligt de Pico de Bandama, met vlak daarnaast de Caldera de Bandama, een oude vulkaankrater. De krater werd genoemd naar Daniel Van Damme, een Vlaamse handelaar die in de 16de eeuw in Gran Canaria leefde (denk eraan dat in het Spaans de ‘V’ wordt uitgesproken als ‘B’ en je komt er vanzelf). Meer info over de aanwezigheid van Vlamingen op de Canarisch eilanden vind je in een thesiswerk van Kevin Coornaert. De Pico ligt op een hoogte van bijna 600. De piek is te bereiken langs de GC-802 en verder via een kleine spiraalweg GC-822. Dit punt ligt op de route van de vele toerbussen die toeristen langs het eiland voeren. Het kan op de top dan ook behoorlijk druk zijn, ook al omdat het aantal parkeerplaatsen zeer beperkt is. Je hebt er een mooi uitzicht op het noorden en het oosten van het eiland. In het noorden ligt Las Palmas te schitteren in de zon, met daarachter de Montaña de la Isleta.

Als je het iets rustiger wil hebben, kan je een wandeling maken naar de bodem van de Caldera de Bandama. De krater is met een diameter van 1000 meter de grootste van het eiland. De bodem van de krater ligt zo'n 200 meter dieper. De wandeling start op de GC-802 even voorbij de afslag van de GC-822. Er is een restaurantje met enkele parkeerplaatsen waar je de auto kan achterlaten. Het eerste stuk van de wandeling loopt over kasseistenen (aangelegd), even verderop kom je terecht op een pad met grind (lavasteentjes). De weg slingert naar beneden, je passeert een uitkijkpost, die je al een indrukwekkend zicht geeft op de krater. Op de bodem van de krater zie je de overblijfselen van een kleine hoeve, er lopen trouwens enkele geiten rond. Binnenin de krater heerst een merkwaardige stilte, enkel verstoord door het geluid van enkele vogels en van de hagedissen, waarvan sommige wel wat groter zijn dan de meeste exemplaren die we hier al gezien hebben.

Eén van onze wandelgidsen meldt dat je een toelating nodig hebt om in de krater af te dalen. Wij hebben alleszins geen enkel verbodsteken gezien, afdalen dus maar.

Je kan ook een wandeling maken rond de krater langs de bovenkant.

Zicht op Las PalmasZicht op Las Palmas

Caldera de BandamaCaldera De Bandama

Verder in de omgeving :


Bestel onze reisdossiers en kaarten

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Gran Canaria echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Gran Canaria Reisgids     Reisgids Tenerife   Lanzarote_Reisgids   Reisgids La Gomera   Reisgids Madeira


Bestel onze reisdossiers en kaarten

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Gran Canaria echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Gran Canaria Reisgids

Reisgids Gran Canaria

Wandelkaart Gran Canaria

Reisgids Tenerife

Reisgids Tenerife

Reisgids La Gomera

Reisgids La Gomera

Lanzarote_Reisgids

Reisgids Lanzarote

Reisgids Madeira

Reisgids Madeira


Help ons door dit te delen met je vrienden !