Stromboli

Stromboli is het jongste van de Eolische eilanden en heeft de enige vulkaan in Europa waar er een permanente vulkanische activiteit is. De Stromboli is 920 meter hoog en heeft een vijftal actieve kraters, waar om de 20 à 25 minuten een explosie plaats vindt.

Het eiland telt 4 dorpjes : Scari, Ficogrande en Piscità liggen in het noordwesten. Ginostra ligt in het zuidoosten en is enkel met de boot bereikbaar vanuit de andere dorpjes. Het telt trouwens maar een 30-tal inwoners meer.

Je komt met de boot aan in Scari, waar je opgewacht wordt door een legertje van taxi's en kleine scooters om je met je bagage te vervoeren naar je verblijfplaats.

Wat kan je doen op Stromboli ?

Uiteraard is het de vulkaan die de meeste toeristen naar Stromboli trekt. Bijna alle activiteiten staan dan ook in het teken van de vulkaan. Op de kade van het haventje van Scari, wordt je aangeklampt door verkopers die je een boottocht rond het eiland of een wandeltocht naar de top aanbieden. Je kan er echter ook twee wandelingen maken die je een mooi zicht geven op het eilandje en op de vulkaan en waarvoor je niet direct hoeft te betalen.

Wandeling 1

De eerste wandeling brengt je langs de drie dorpskernen. Je vertrekt aan het haventje en volgt gewoon de 'zeedijk'. Je hebt een uitzicht op Strombolicelli, het kleine rotseilandje met vuurturen dat enkele honderden meters uit de kust ligt. Waar de weg afbuigt naar links gaat het naar omhoog tot aan het kerkje van Piscità. Je hoeft gewoon door te lopen, langs de talrijke winkeltjes (sommige zeer mooi, spijtig dat er geen plaats meer is in de bagage). Je komt aa het kerkje van San Vincenzo, met een mooi pleintje en een bar met een schitterend uitzicht. Vervolgens gaat het langs de hoofdstraat opnieuw naar beneden tot aan het haventje.

Deze wandeling is ong. 6 kilometer lang. Ze is zo goed als vlak en loopt volledig langs geplaveide wegen. (opgelet, op onderstaand kaartje ligt het noorden naar onder)

Wandeling Stromboli

Wandeling 2

De tweede wandeling gaat iets meer naar omhoog en zoekt de flanken van de Stromboli op. Tot een hoogte van 400 meter mag je vrij wandelen op het eiland. Daarboven heb je een erkende gids nodig.

Deze wandeling vertrekt aan het kerkje van San Vincenzo. Je loopt langs de geplaveide weg naar het kerkje van Piscità, waar je naar beneden gaat. Na 200 meter sla je links het pad in naar Bar Restaurant Osservatorio. Je volgt dit pad voor ong. 2 kilometer tot je aan het restaurant komt. ('s Avonds kan je hier genieten van het schouwspel van de Stromboli. Je ziet er niet alle actieve kraters, maar tijdens ons diner konden we toch een drietal mooie uitbarstingen zien.)

Net voor het restaurant ga je links naar boven. en volgt het pad nr 1 op onderstaand kaartje (er is ter plaatse geen aanduiding). Na enkele haarspeldbochten heb je een aftakking naar een uitkijkpunt op de Scaria d'u Fuoco. Je keert op je stappen terug en volgt het pad nr 1 dat tussen de rietvelden loopt. Je komt uit aan het en je uiteindelijk terugbrengt naar het kerkje van San Vincenzo.

Deze wandelingn is ong. 10 kilometer lang, loopt langs kleine niet geplaveide paden tot op een hoogte van 3à 400 meter. Goede wandelschoenen zijn hier aanbevolen.

Stromboli Wandelen

Wandeling 3 - naar de top

Deze wandeling kan je enkel met een erkende gids maken. Je vertrekt 's avonds, een drietal uur voor zonsondergang. Je hebt hier een stevige basisuitrusting voor nodig. Geen nood echter, je kan alles huren bij het vertrek van de wandeling (wandelschoenen, koplamp zijn verplicht. Een windjack of sweater, stokken zijn optioneel maar zeker aanbevolen).

De beklimming duurt ongeveer drie uur, aan een matig tempo met geregelde tussenstops zodat iedereen kan volgen. Het pad loopt eerst tussen de rietvelden, door een mediterraans maquis en vervolgens zigzaggend over de lavarotsen naar omhoog.

Boven wordt tweemaal een half uur gestopt (wij zagen op die tijd een tweetal explosies). De wijd waait er vrij hard. De terugweg loopt zowat recht naar beneden, door het zwarte zand van de lavavelden. Het is ondertussen pikdonker geworden, de koplamp is dan ook meer dan noodzakelijk. Je krijgt ook nog een stofmasker omwille van het opvliegende stof. Bij het begin van de afdaling wordt het aangeraden om het windjack uit te trekken, wat we niet nodig vinden omdat de wind toch wel "koud blaast". 20 minuten later en 300 meter dieper loopt het zweet opnieuw over de ruggen en zijn we blij dat we het eindelijk kunnen in de rugzak bergen. Het is al bij 11 uur als je opnieuw in het dorpje aankomt.

Deze tocht is ong. 10 kilometer lang. Je gaat vanop zeeniveau naar 900 meter (en terug). Een goede conditie is vereist. Wij betaalden 25 EUR voor de gids. Schoenen, koplamp, stokken kosten 3 à 5 EUR elk.

Boottocht rond het eiland

Wil je van het spektakel van de vulkaan genieten zonder te wandelen, dan kan je mee met één van de vele bootjes die iedere avond uitvaren. Je kan kiezen voor een volledige toer rond het eiland of enkel voor de Sciara d'u Fuoco. Deze laatste blijven een ong. 1.30 uur voor de kust liggen, waar je het beste uitzicht hebt op de vulkaanexplosies.

De bootjes vertrekken in het haventje van Scari. Je betaalt ong. 20 EUR per persoon.

Dineren in bar/restaurant 'Osservatorio'

Een mooie plaats om van de vulkaan te genieten is de bar / restaurant 'Osservatorio'. Je kan er eten bij kaarslicht, met een zicht op de vulkaan en enkele van de actieve kraters.

Je moet er twee kilometer voor wandelen (vanaf Piscità), wat vooral 's avonds niet evident is. Als je te voet wil terugkeren dan moet je zeker een zaklamp meenemen. Je kan ook beroep doen op de taxi-service die de hele avond bezoekers van en naar het restaurant brengt (moet een belevenis op zich zijn, langs de kleine wegjes).

Stromboli - bloemeneiland

We verbleven op Stromboli in juli en konden er profiteren van uiterste genietbare temperaturen. Ondanks de droogte kan je in de dorpjes genieten van een schitterende bloemenpracht : oleanders, bougainvilla, de capperi, ...


Wij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...