Noto

Noto ligt in het zuidoosten van Sicilië. Een hoek die bij vele Sicilië-reizen wordt overgeslaan maar die toch enkele belangrijke steden heeft : Noto, Ragusa, Modica, Scicli ...

We maken (deze keer) een keuze voor Noto, vooral gekend omwille van zijn barokke gebouwen. Noto werd in 2005 op de lijst van UNESCO werelderfgoed geplaatst.

Zoals Noto er vandaag uitziet is het een vrij 'nieuwe' stad. Dat ze zo homogeen barok is heeft alles te maken met een grote aardbeving in 1693. Deze verwoestte de stad zo goed als volledig. De hertog van Camastra, de vertegenwoordiger van de Spaanse Koning, besliste om de stad opnieuw herop te bouwen, niet op dezelfde plaats te doen, maar wel zo'n 8 kilometer stroomafwaarts. De heropbouw duurde zo'n honderd jaar, tot het einde van de 18de eeuw, de periode waarin de barok (en op het einde het neo-klassicisme hoogtij vierden.

Er werden meer dan 30 kerken gebouwd en een tiental paleizen, waarvan de meeste nog overgebleven zijn tot op vandaag. Ze gebouwd langs vele pleinen, die verbonden waren met imposante trappen. De stenen kwamen uit steengroeves ten noorden van Noto (er is nog een groeve actief in Vela Villa) en hebben een goudgele tot roze kleur, die vooral in het avondlicht tot zijn recht komt.

Een wandeling in Noto begin je best bij de Porta Fernandinea. Als je over de Corso Umberto loopt, krijg je al de voornaamste kerken en paleizen te zien. Loop daarna ook de zijstraten in, omhoog en omlaag over de diverse trappenpartijen.

We plaatsen slechts enkele foto's op onze website, maar er is echt wel meer te zien !

De Basiliek San Nicolo en de Basiliek San Salvatore

San Nicolo San Salvatore

de Chiesa Santa Chiara (met een souvenirshop in het voorportaal) en de Chiesa San Francesco bij avond.

Chiesa Santa Chiara Chiesa San Francesco

In sommige kerken kan je ook binnen een kijkje gaan nemen of kan je de toren op voor een panoramisch zicht op Noto. De mooiste kerk is wel de Basilica San Salvatore, die pas in 1807 in neo-klassieke stijl werd gebouwd. Ook het interieur van de Bascilica di San Nicolo doet opvallend modern aan. Je kan er binnenin echt niet spreken van een uitbundige barok, zoals soms in onze streken het geval is.

Interieur Basiclica di San Salvatore Altaar Basilica di San Nicolo

Met een combi-ticket van 4 EUR kan je op volgende plaatsen een bezoekje brengen

Theatro Vitt. Emmanuel Theatro Vitt. Emmanuel Palazzo Ducezo

Enkele speciale data :

Het hinterland van Noto

Als je in Noto de SS 287 (Strada Statale 287) neemt naar het noorden gaat het snel bergop. Je komt in een heuvelachtig landschap met diep ingesneden kloven. Na een viertal km kan je links afdalen naar een plaats waar de patroonheilige van Noto een deel van zijn leven zou hebben doorgebracht.

Een vijftal km verder kan je links afslaan naar Noto Antica. Je komt eerst voorbij het klooster van San Maria della Scala. Het is een enorm gebouw dat sedert 2012 weer een aantal zusters herbergt. Het klooster wordt momenteel gerestaureerd.

Enkele kilometer verder kom je dan aan de site van Noto Antica

.

De voormalige ingangspoort van de stad is gedeeltelijk gerestaureerd en ook het Castello, 200 meter verderop, is zeer gedeeltelijk gerestaureerd. Je kan de wandeling nog een tweetal kilometer verderzetten, maar veel meer dan een paar restanten van kerkjes kom je niet meer tegen.

Onze conclusie : als je in de omgeving bent, kan je even langsgaan, maar een omweg zouden we hier zeker niet voor maken.

Verder noordwaarts op de SS 287 kom je nog in de dorpjes Testa dell'Acqua en Castelluccio, waar een necropolis (oude begraafplaats) terug te vinden is. Wij gingen oostwaarts, richting Avola, waar je na enkele kilometers de Cava Grande del Cassibile kan bezoeken.


Wij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...