Cava Grande del Cassibile

Het gebied ten noorden van Noto is een bergachtig gebied dat doorsneden wordt door diepe valleien (gorges). In één van deze valleien ontdekten we een attractie die we bij onze voorbereidingen niet waren tegengekomen of die ons toch niet was opgevallen.

De vallei van de Cassibile doet ons bij momenten denken aan de Gorges du Verdon. Weliswaar iets minder spectaculair, maar de vallei is hier toch wel zo'n driehonderd meter diep. Op de bodem ervan liggen enkele kleine meertjes, die steeds van water worden voorzien door een krachtige bron en die in een schilderachtig decor liggen.

De tocht naar beneden duurt een goed half uur. Het pad loopt langs vele haarspeldbochten naar beneden en hoewel het grotendeels noordwaarts gericht is loop je toch bijna continu in de brandende zon.

Er zijn twee plaatsen waar je kan afdalen naar de meren :

  • de meest gebruikte is te bereiken via een afslag op de weg van Avola naar ...en is duidelijk aangegeven. Bij het vertrekpunt is er een bar waar je water en proviand kan opslaan. Een wachter noteert je identiteit (bij onze terugkeer ligt hij echter in slaap. We staan dus officieel opgegeven als "vermist" in Sicilië). Van hieruit start de blauwe wandeling (Sentiero Scala Cruci) op het kaartje hieronder.
  • even verderop is er nog een afslag naar rechts, naar het dorpje 'Carrube' vanwaar het gele pad (sentiero Carrubella) vertrekt naar de hoger gelegen meertjes.

Het groene pad (sentiero Mezza Costa) verbindt het gele en het blauwe pad.

(Klik op de kaart voor een meer gedetailleerde versie)

Voor het overige laten we de beelden voor zichzelf spreken !

Uitzicht van bovenaf op resp. de bovenste en de onderste meren.

Foto's van de onderste meren

Nog enkele praktische tips :

  • gesloten schoenen voor de afdaling zijn verplicht.
  • Je kan niet later afdalen dan 4.30 uur (in de zomer)
  • zorg voor voldoende water (je kan beneden wel bronwater bijtanken op sommige plaatsen)
  • neem zwemkledij mee. Een verfrissende duik in het koele water is onweerstaanbaar.
    (evt ook schoentjes om op de rotsen te lopen).
  • Maak hier gerust een daguitstap van.
  • vermijd de middaguren om terug naar boven te gaan. In de zomer loop je vanaf 5 uur in de schaduw om terug naar boven te gaan.