Eolische Eilanden

Eén van de meest bekende attracties van Sicilië is zeker de Etna. Maar in de schaduw van deze vulkaan heeft Sicilië nog veel meer te bieden voor 'vulkaanliefhebbers'. Op de Eolische Eilanden, gelegen ten noordoosten van Sicilië, vind je nog een aantal actieve en minder actieve vulkanen. Er zijn zeven eilanden, die zo'n 700.000 jaar geleden boven water kwamen

a

De eerste sporen van bewoning dateren uit het neolithische tijdperk, zo'n 5000 jaar voor Christus. Uit obsidiaan, een hard gesteente dat tot stand kwam in de lavastromen, werden scherpe werktuigen gemaakt die de eilandbewoners een goede bron van inkomsten bezorgden. Met de opkomst van het brons (rond 2500 voor Christus) verloor obsidiaan zijn waarde, wat leidde tot het verval van de eilanden. Dit verval werd nog versterkt door de rooftochten van de Etrusken (ong.1000 voor Christus).

Daarna volgde de kolonisatie door eerst de Grieken, later de Feniciërs (Cartagho) en tenslotte de Romeinen. Het uiteenvallen van het Romeinse Rijk luidde een tweede periode van verval in, tot de aankomst van de Noormannen die op Lipari een netwerk van torens en een kathedraal bouwden. Deze versterkingen werden verder afgewerkt door de Spanjaarden, die tot de 17de eeuw een dominante positie innamen in Napels en Sicilië.

De naam van de eilandengroep is afkomstig uit de Griekse Mythologie. De god van de wind, Aeolus, verbleef op Vulcano.

De Eolische eilanden werden in 2000 uitgeroepen tot Werelderfgoed van de Unesco.

Eolische eilanden - Praktisch

De ferries naar de eilanden vertrekken vanuit Milazzo, een kleine haven in het noorden van Sicilië, een twintigtal kilometer ten westen van Messina. Er zijn 4 maatschappijen die regelmatige verbindingen leveren :

Je kan je tickets online reserveren. De boten zitten echter helemaal niet vol. Je kan dus gerust wachten tot je ter plaatse bent om te reserveren. Als je via internet reserveert, betaal je trouwens 1.5 reserveringskosten, die je ter plaatse niet hoeft te betalen.

Het heeft weinig zin om de wagen mee te nemen naar de eilanden. In Milazzo vind je parkeergarages voor lange termijn. Je betaalt er ong. 10 EUR per dag.


Wij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...