Vulcano

Vulcano is het meest zuidelijke van de Eolische Eilanden en ligt het kortst bij Sicilië.

De naam van het eiland is afkomstig uit de Romeinse Mythologie. De Romeinse god Vulcanus had op het eiland een werkplaats. Terwijl hij er aan het werken was, ontstonden er telkens weer aardbevingen en uitbarstingen.

Het eiland telt 4 dorpjes : Porto Levanto, Porto Ponente, Piano en ... Daarnaast zijn er, verspreid over het eiland, ook talrijke vakantieresorts, hotels en B&B's.

Op het eiland zijn 3 vulkaankraters terug te vinden.

Op het eiland zijn nog heel wat sporen van secundaire vulkanische activiteit terug te vinden. De meest in het oog springende hiervan zijn de modderbaden, vlakbij het haventje Porto di Levante.

Wat kan je doen op Vulcano ?

Wandeling naar de krater

Een bezoek aan Vulcano is niet volledig zonder een wandeling naar de krater. Als je vertrekt vanuit Porto di Levante, volg je eerst een 800 meter de asfaltweg naar Piano. Het pad start links van de weg (zonder veel aanduidingen) en gaat zigzag naar boven. Eerst loopt het over een zwart zandpad (kiezeltjes van lava), boven gaat het over een iets hardere ondergrond. De wandeling tot aan de kraterrand is ongeveer een kilometer lang, met een stijgingspercentage van ong. 20°.

Terwijl je naar boven gaat geniet je van een schitterend uitzicht op Vulcano en op de andere eilanden.

Kaart wandeling Vulcano

Bovenaan zie je de fumarolen opstijgen uit de kraterrand. De zwavelgeur (te vergelijken met rotte eieren) moet je er uiteraard bijnemen. Als je iets korterbij gaat, zie je ook de gele zwavelkristallen waar de hete dampen sissend uit de grond komen.

Als je wil (en eigenlijk moet je dat doen) kan je ook volledige krater rondgaan. Als je in uurwijzerzin rondgaat, moet je - afhankelijk van de windrichting - even de kraterrand verlaten om uit de rook van de fumarolen te blijven. Hier heb je het mooiste zicht op de zwavelkristallen. Het pad loopt verder zigzag naar boven tot je het hoogste punt van de krater bereikt (391 meter). Geniet hier opnieuw van een schitterend uitzicht op de eilandengroep. De weg naar beneden loopt opnieuw over een grindpad en loopt langzaam naar beneden.

Tip van Luigi : maak deze wandeling bij voorkeur 's avonds. Ga één of twee uur voor zonsondergang naar boven. Je vermijdt niet alleen de grote hitte, de ondergaande zon tovert de omgeving om in een ware kleurenpracht.

Zwavelbaden

Vlakbij het strand van Porto Levante ligt een zwavelbad. Je ruikt het bad, afhankelijk van de windrichting, vanop afstand. Zwavel stinkt namelijk en heeft de geur van rotte eieren.

Nochtans worden aan een zwavelbad heel wat nuttige eigenschappen toegeschreven.

 

Vulcanicello

Je kan dit schiereilandje bezoeken te voet of met de fiets / scooter. Naast de mooie uitzichten moet je vooral eens gaan kijken naar volgende 'bezienswaardigheden'.

Het 'binnenland'

De zuidkant van het eiland ligt zo'n 400 meter boven de zeespiegel, bovenop één van de oudere vulkaanresten. Het dorpje 'Piano' heeft niet zoveel te bieden. Het kerkje oogt modern en is uitstekend onderhouden. Dit geldt ook voor de kerkjes op de andere eilanden.

In de nabijheid kan je naar de Capo Grillo, gelegen tussen de pijnbomen vanwaar je een opnieuw een mooi uitzicht hebt over de noorkant van Vulcano en Lipari.

Je kan ook nog verder naar de zuidkust. Hiervoor moet je opnieuw 400 meter afdalen.

Hoe je verplaatsen op Vulcano ?

Voor de verkenning van het eiland, kan je best beroep doen op één van de talrijke verhuurders van fietsen, moto's, quads, jeeps. Wij kozen voor de meest economische versie : de fiets. Voor 7 EUR per dag kan je het eiland rondfietsen. De noordkant is vrij vlak. Wil je naar het zuiden (Piano) dan moet er wel flink wat geklommen worden (tot een hoogte van ong; 400 meter).

We hadden prima materiaal bij Luigi, die ons bovendien de nodige uitleg verschafte om ook de verborgen hoekjes van het eiland te ontdekken.


Wij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...