Valle di Verzasca

De Verzasca is een rivier in het Zwitserse kanton Ticino. Ze ontspringt op een hoogte van 2.864 m bij Pizzo Barone. Nabij het dorpje Sonogno (918 m) komt ze in de Valle Verdasca en stroomt nabij het dorpje Tenero (210 m) in het Lago Maggiore.

Als je met de wagen naar boven rijdt, kan je een eerste stop maken aan de stuwdam bij Vogorno. Aan de linkerkant van de weg is een winkel waar je een parkeerkaart ‘Verzasca Aree Verde’ kan kopen, die je nodig hebt om te parkeren op je verschillende tussenstops. Je kan ze ook verderop nog aanschaffen of per parkeerplaats een ticket nemen, maar de gemakkelijkste oplossing is toch om er beneden één aan te schaffen.

Voor de liefhebbers : vanaf de dam kan je ook bungee springen ! We zijn geen experts terzake, maar blijkbaar zou dit de tweede hoogste ter wereld zijn. De openingssequentie van de Bondfilm ‘Golden Eye’ werd hier gefilmd.

Verderop in de vallei heb je twee ‘verplichte stopplaatsen’.

Lavertezzo

De mooiste stopplaats is zonder twijfel Lavertezzo. Via een mooie boogbrug kan je de rivier oversteken. De stenen brug, Ponte dei Salti, dateert uit de 17de eeuw en gaat met twee bogen over de rivier.

Aan de overzijde loopt het wandelpad, maar je kan ook zomaar op de rotsen gaan lopen die in de rivier liggen of er gaan zonnebaden. Deze rotsen zijn prachtig uitgesleten door het water. Vergeet je zwempak en een handdoek niet. Je kan er ook een frisse duik in het water nemen (al dan niet van de brug).

Het kerje van Lavertezzo, de Santa Maria degli Angeli, dateert uit de 15de eeuw, maar werd bij daaropvolgende verbouwingen in een barok kleedje gestoken.

Lavertezzo
Lavertezzo

Boogbrug in Lavertezzo
Boogbrug

Wandelpad
Wandelpad

Sonogno

Sonogno is een schilderachtig dorpje aan het einde van de vallei. Je moet de wagen achterlaten op de parking bij het begin van het dorp.

In het dorpje zijn enkele winkeltjes, waar je artisanale souvenirs kan kopen. De specialiteit van het dorp zijn de souvenirs gemaakt met de wol, die hier nog op ambachtelijke wijze geproduceerd wordt.

Je kan er ook even binnenlopen in het museum van de Valle Verzasca.

Ten westen van het dorpje kan je doorwandelen (langs de asfaltbaan of op de andere oever over een wandelpad). Een kilometer verder kom je daarbij aan een mooie waterval : la Cascata della Froda.

Het kinderboek ‘Levende bezems’ (die Schwarzen Brüder) van de Duitse Lisa Tetzner en haar man Kurt Kläber begint en eindigt in Sonogno. Het dateert uit 1941 en mocht toen in Zwitserland niet gepubliceerd worden. Het verhaal, met een hoog Oliver Twist gehalte, gaat over een jongen uit Sonogno die door zijn (arme) ouders verkocht wordt en in Milaan als schoorsteenveger moet gaan werken.

 

Vallei bij Sonogno
Vallei bij Sonogno

Sonogno
Cascata della Froda

Kerk van Santa Caterina
Centrum Sonogno

Frasco, Brione, Gerra

Op de 25 km lange weg kom je nog langsenkele andere dorpjes :

Wandelen langs de Verzasca

Voor de fervente wandelaars is er langs de Verzasca een bewegwijzerd wandelpad tussen Tenero en Sonogno. Er zijn 2 varianten

Voor de volledige wandeling heb je een volledige dag nodig (9 uur). Je kan uiteraard ook kiezen om een kleiner stuk van de wandeling te maken.

 


Bestel onze reisdossiers

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Portugal echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Lago Maggiore Reisgids 

Nu kopen


Help ons door dit te delen met je vrienden !