Valle di Verzasca

De Verzasca is een rivier in het Zwitserse kanton Ticino. Ze ontspringt op een hoogte van 2.864 m bij Pizzo Barone. Nabij het dorpje Sonogno (918 m) komt ze in de Valle Verdasca en stroomt nabij het dorpje Tenero (210 m) in het Lago Maggiore.

Als je met de wagen naar boven rijdt, kan je een eerste stop maken aan de stuwdam bij Vogorno. Aan de linkerkant van de weg is een winkel waar je een parkeerkaart ‘Verzasca Aree Verde’ kan kopen, die je nodig hebt om te parkeren op je verschillende tussenstops. Je kan ze ook verderop nog aanschaffen of per parkeerplaats een ticket nemen, maar de gemakkelijkste oplossing is toch om er beneden één aan te schaffen.

 • De kaart kost 10 CHF voor een dag. Je kan er ook nog met euros betalen, je hoeft dus niet onmiddellijk Zwitserse Franken aan te schaffen.
 • Op drukke dagen kan het zijn dat de parkeerplaatsen, zeker op de meest populaire plaatsen, overvol zijn. In dat geval ben je beter af om even af te wachten en een ticket te nemen waar je de mogelijkheid hebt om te parkeren.

Voor de liefhebbers : vanaf de dam kan je ook bungee springen ! We zijn geen experts terzake, maar blijkbaar zou dit de tweede hoogste ter wereld zijn. De openingssequentie van de Bondfilm ‘Golden Eye’ werd hier gefilmd.

Verderop in de vallei heb je twee ‘verplichte stopplaatsen’.

Lavertezzo

De mooiste stopplaats is zonder twijfel Lavertezzo. Via een mooie boogbrug kan je de rivier oversteken. De stenen brug, Ponte dei Salti, dateert uit de 17de eeuw en gaat met twee bogen over de rivier.

Aan de overzijde loopt het wandelpad, maar je kan ook zomaar op de rotsen gaan lopen die in de rivier liggen of er gaan zonnebaden. Deze rotsen zijn prachtig uitgesleten door het water. Vergeet je zwempak en een handdoek niet. Je kan er ook een frisse duik in het water nemen (al dan niet van de brug).

Het kerje van Lavertezzo, de Santa Maria degli Angeli, dateert uit de 15de eeuw, maar werd bij daaropvolgende verbouwingen in een barok kleedje gestoken.

LavertezzoLavertezzo

Boogbrug in LavertezzoBoogbrug

WandelpadWandelpad

Sonogno

Sonogno is een schilderachtig dorpje aan het einde van de vallei. Je moet de wagen achterlaten op de parking bij het begin van het dorp.

In het dorpje zijn enkele winkeltjes, waar je artisanale souvenirs kan kopen. De specialiteit van het dorp zijn de souvenirs gemaakt met de wol, die hier nog op ambachtelijke wijze geproduceerd wordt.

Je kan er ook even binnenlopen in het museum van de Valle Verzasca.

Ten westen van het dorpje kan je doorwandelen (langs de asfaltbaan of op de andere oever over een wandelpad). Een kilometer verder kom je daarbij aan een mooie waterval : la Cascata della Froda.

Het kinderboek ‘Levende bezems’ (die Schwarzen Brüder) van de Duitse Lisa Tetzner en haar man Kurt Kläber begint en eindigt in Sonogno. Het dateert uit 1941 en mocht toen in Zwitserland niet gepubliceerd worden. Het verhaal, met een hoog Oliver Twist gehalte, gaat over een jongen uit Sonogno die door zijn (arme) ouders verkocht wordt en in Milaan als schoorsteenveger moet gaan werken.

 

Vallei bij SonognoVallei bij Sonogno

SonognoCascata della Froda

Kerk van Santa CaterinaCentrum Sonogno

Frasco, Brione, Gerra

Op de 25 km lange weg kom je nog langsenkele andere dorpjes :

 • San Bartolomeo (even voorbij Vogorno) : kerkje uit 1235 met Byzantijnse frescoes
 • Corippo : dorpje in een zijdal met een aantal ‘beschermde’ huizen.
 • Odro ligt in een zijdal van de Verdasca ter hoogte van Vogorno. In het dorpje ligt een museum over ‘wild hooi’.
 • Brione (Soscarasca) : het ‘zwembad van de Verzasca
 • Brione (Val Osola) : wildwater zijrivier van de Verzasca, met talrijke natuurlijke zwembaden. Je kan die enkel te voet bereiken na een wandeling van 40 minuten.
 • Brione : kerkje uit de 14de eeuw en een kasteel (Marcacci)
 • Frasco, met een museum in een molen en een elektriciteitscentale (die kunnen bezocht worden) en een ethnografisch circuit.

Wandelen langs de Verzasca

Voor de fervente wandelaars is er langs de Verzasca een bewegwijzerd wandelpad tussen Tenero en Sonogno. Er zijn 2 varianten

 • Tenero – Corippo – Sonogno (loopt links langs het stuwmeer) : 27.4 km
 • Gordola – Vogorno – Sonogno (loopt rechts van het stuwmeer) : 25.5 km

Voor de volledige wandeling heb je een volledige dag nodig (9 uur). Je kan uiteraard ook kiezen om een kleiner stuk van de wandeling te maken.

 

Bestel ons dossier