Lago Mergozzo

Ter hoogte van Verbania ligt het Meer van Mergozzo, dat via een kanaal van 2.7 km verbonden is met het Lago Maggiore. Ooit maakte het deel uit van het Lago Maggiore, maar de verzanding van de rivier de Toce, die door het meer van Mergozzo stroomt, zorgde ervoor dat het nu is afgesloten.

Als je er langs de Via Filippo Turati naartoe rijdt, krijg je een heel mooi uitzicht op het dorpje. Het dorpje heeft een mooie promenade en op de terrasjes is heerlijk vertoeven. Wij proefden er bij Ca’del Mosto heerlijke antipasti met een cocktail erbij !

In één van de nabijgelegen dorpjes ligt nog een Romaans kerkje dat zeker de omweg waard is. Montorfano ligt bovenop een berg en de rit er naartoe loopt via een kleine bochtige weg. Neem op de SP54 de weg naar het dorp aan het station van Verbania-Pallanza.

Montorfano betekent letterlijk de ‘weesberg’ om dat hij heel alleen staat in de vlakte. De top van de berg ligt op 794 meter. Bovenin het dorpje (330 meter) staan maar enkele huizen, maar het is vooral de Romaanse kerk die de aandacht trekt. De huidige chiesa di San Giovanni (groen hieronder) dateert uit de 11de eeuw, maar er zijn ook nog restanten uit de 5de eeuw (rood) en uit de 8ste en 9de eeuw (blauw). Het grondplan heeft een latijns kruis, met een achthoekige koepel erboven. Binnenin is het achthoekige doop’bad’ te zien.

Je kan op en rond de Mont’Orfano ook vele wandelingen maken. De Strada Romana (Sentiero Stockalper of de giro del Montorfano) is een lusvormige wandeling maar je kan ook vertrekken aan het station van Verbania-Pallanza en eindigen aan het station van Mergozzo en met de trein terugkeren.

Lago MergozzoLago Mergozzo

MontorfanoMontorfano

Coctails bij Ca'del MostoCoctails bij Ca'del Mosto

Als je de rivier Toce een 100-tal kilometer naar het noorden blijft volgen, via Domodossola, kom je in de Valle Formazza bij de Cascate del Toce, met zijn 143 meter de tweede hoogste waterval in Europa.


Bestel onze reisdossiers

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Portugal echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Lago Maggiore Reisgids 

Nu kopen


Help ons door dit te delen met je vrienden !