De Borromese eilanden

kaart_isole Borromeo

Deze 4 eilandjes, gelegen in een baai van het meer ter hoogte van Stresa en Verbania, hebben hun naam en hun bekendheid te danken aan de familie Borromeo, die ze in de 17de eeuw kochten en er hun palazzi lieten bouwen, omringd met schitterende tuinen.

Isola Bella en Isola dei Pescatori liggen op vijfhonderd meter afstand van de oever, tegenover Stresa. Isola Madre ligt iets verderweg, ongeveer halfweg tussen Stresa en Verbania. Die drie eilanden kunnen bezocht worden van maart tot oktober.
Het vierde eilandje (Isola San Giovanni) kan niet bezocht worden.

Voor het bezoek heb je uiteraard een bootje nodig.  Bij de officiële overzetdiensten betaal je ong. 8 EUR (H/T Isola Bella) en 10 EUR (H/T Isola Madre). Een  dagticket voor de 3 eilanden kost 16.5  EUR of 35 EUR inclusief de inkom in de Palazzi Borromei.  Daarnaast is er echter een groot aanbod aan privé-scheepjes die hun diensten aanbieden. Negocieer wel best voor je tarief voor je hierop ingaat.

De familie Borromeo

De familie Borromeo was oorspronkelijk afkomstig van San Miniato in Toscane, waar ze in de 14de eeuw op de vlucht moesten gaan na een mislukte opstand. Vitaliano I vestigde zich in Lombardije, in de buurt van Arona.  Ze speelden een belangrijke rol in de geschiedenis van Noord-Italië, zowel politiek als religieus.

Carolus Borromeus was de meest bekende. Als lid van een rijke familie werd hij zonder plichtplegingen kardinaal, wat zeer gewoon was in die tijd. Hij kreeg echter toch zijn religieuze roeping en werd tot aartsbisschop gewijd. Hij nam het op voor een rechtvaardige behandeling van alle bevolkingslagen en kwam daardoor dikwijls in conflict met de kerkelijke hiërachie. Zo weigerde hij om bij een pestepidemie de stad te verlaten.

Hij werd in 1610 heilig verklaard door paus Paulus V.  Hij genoot ook bekendheid buiten Italië. Zo werd de Carolus Borromeuskerk in Antwerpen naar hem genoemd.

Zijn opvolger Federico Borromeo liet in Arona een reusachtig stadbeeld voor hem oprichten.  
Het wapenschild van de familie Borromeo bevat heel wat symboliek :

  • De eenhoorn staat symbool voor eer, waardigheid en toewijding.
  • De kameel, die neerzit in een mand, met een kroon en struisvogelveren, staat voor gehoorzaamheid, eerbaarheid en loyauteit.
  • De drie gouden ringen zijn zodanig verbonden dat de verwijdering van één van de ringen de hele constructie breekt. Ze staan symbool voor de band tussen de families Borromeo, Sforza en Visconti.
  • De gouden ceder staat symbool voor de tuinen van Isola Bella en Isola Madre.
  • Het opschrift ‘humilitas’ staat voor de ‘nederigheid’, iets wat misschien wel opgaat voor Carolus Borromeus, maar duidelijk niet voor alle andere leden van de familie, gezien de grootsheid van hun bouwwerken.
  • De andere symbolen verwijzen nog naar banden met andere families.

Isola Bella

Dit eilandje werd in het begin van de 17de eeuw gekocht door de familie Borromeo.  Giulio Cesare III en Carlo III lanceerden als eersten een ambitieus project voor de bouw van een palazzo, maar het was Vitaliano VI die de definitieve plannen opstelde en liet uitvoeren.
Ook in de volgende eeuwen werd er nog druk gewerkt aan de gebouwen en de tuinen. In 1948 bouwde Vitalinio IX de Salone Nuove, de noordelijke façade en de aanlegsteigers.

Het Palazza Borremeo is een juweeltje van de barok met zalen die rijkelijk versierd zijn met schilderijen, meubelstukken, stukwerk en zelfs Vlaamse wandtapijten.

In 1797 verbleef Napoleon in het paleis met zijn vrouw Josephine. Het paleis wordt nog enkele maanden per jaar bewoond door de nazaten van de familie Borromeo.
We wagen ons (nog) niet aan een beschrijving van de tuinen. Afgaande op de foto’s die we op het internet vonden zijn deze echter een lust voor het oog !

De inkom voor het paleis bedraagt 15 EUR (inclusief audiogids), tenzij je gebruik maakt van één van de combi-tickets.

Isola BellaIsola Bella vanuit Stresa

Isola BellaIsola Bella Tuinen

Isola BellaIsola Bella Palazzo

Isola BellaGrotto

Isola BellaTuinen

Isola BellaPalazzo

Isola Madre

Dit eilandje werd reeds in 1502 aangekocht door de familie Borromeo.  Eerst werd de tuin aangelegd. Pas in 1582 werd begonnen aan de bouw van het paleis. In de 19de eeuw werden de serres gebouwd en de familiekapel.

Het palazzo geeft een heel goed beeld van de levensstijl van de Borromeo’s in de 17de eeuw.

De botanische tuin, in Engelse stijl, is een waar paradijs.


Isola Madre

Isola MadreIsola Madre

Isola Madre

Isola dei Pescatori

Dit is het kleinste eilandje, oorspronkelijk enkel bewoond door vissers.

In de Chiesa di San Vittore staan indrukwekkende standbeelden van vier bisschoppen.

Isola Pescatore

Isola PescatoreIsola Pescatore

Isola Pescatore


Bestel onze reisdossiers

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Portugal echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Lago Maggiore Reisgids 

Nu kopen


Wij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...