Verbania

Dit stadje, halfweg het Lago Maggiore, presenteert zichzelf als ‘de tuin aan het meer’.  In het begin van de 20ste eeuw werden er door de adel en de bourgeoisie talrijke residenties gebouwd.

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn

  • de Villa Taranto, met zijn botanische tuinen
  • de Villa San Remigio (niet meer te bezoeken)
  • het museo del Paesaggio
  • Sacro monte della santissima trinita di Ghiffa

VerbaniaVerbania vanaf Isola Madre

VerbaniaVerbania vanaf de Villa Taranto

VerbaniaVerbania vanaf de Villa Taranto

Villa Taranto en de botanische tuinen

De tuinen werden aangelegd in 1931 door de Schotse kapitein Neil Mc Eacharn. Hij kocht het landgoed “La Crocetta” en wilde er een Engelse tuin aanleggen, die hem deed denken aan zijn geboorteland, Schotland.  De aanleg van de tuin duurde bijna 10 jaar.

Hij noemde de tuin naar één van zijn voorouders, Marshall McDonald, aan wie Napoleon het Hertogdom van Taranto had toevertrouwd.  Om zeker te zijn dat zijn levenswerk zou behouden blijven, schonk hij het domein aan de Italiaanse Staat.

De villa zelf huisvest momenteel de Prefectuur van de Provincie Verbano – Cusio – Ossola. Ze kan niet meer bezocht worden.

De tuin daarentegen lokt zo’n 150.000 bezoekers per jaar. Hij is opgedeeld in een 10-tal thema’s zoals te zien op het kaartje hieronder. Trek voor een grondig bezoek toch een tweetal uur uit.

De inkom bedraagt 10 EUR.

 

Villa Taranto

Verbania - Villa TarantoVilla Taranto

Villa Taranto - wintertuinWintertuin


Sacro monte della santissima trinita di Ghiffa

Enkele kilometer ten noorden van Verbania ligt het dorpje Ghiffa. De Sacro Monte is één van de zeven ‘heilige bergen’ die door de Unesco werden uitgeroepen tot werelderfgoed.
Op de site staan 3 kapellen, die gebouwd werden rond het heiligdom van de Heilige Drievuldigheid in het begin van de 17de eeuw. De kapel van de Kroning van de Maagd (1) werd gebouwd in 1647 door de Canetta familie. De tweede kapel, opgedragen aan het Doopsel van Jezus (2) werd gebouwd in 1659. De derde kapel (3) staat wat verderaf en is opgedragen aan Abraham, geflankeerd door 3 engelen.
Het portico, met zijn bogen, werd gebouwd in 1752. De fresco’s beelden de staties van de Kruisweg uit.

Ghiffa kaartjeKaartje Ghiffa

Kruisweg GhiffaKruisweg

GhiffaKroning van de Maagd

Bestel ons dossier