Stresa

De eerste vermeldingen van Stresa dateren al van de 10de eeuw voor Christus. Het bleef een vissersdorp tot in de 16de eeuw. Het dorp was toen in bezit van de families Visconti en Borromeo. In 1659 verwierven de Borromeo het ganse dorp en de eilandjes voor een bedrag van 600 lire.

De volgende groeifaze ligt in het begin van de 19de eeuw, toen in 1806 de Simplonpas werd geopend. Daardoor kwam een stroom van handelaars en ‘toeristen’ op gang vanuit het Noorden. In deze periodes werden ook de eerste ferries ingelegd van het noorden naar het zuiden van het meer.

Margherita, de echtgenote van de eerste koning van Italië (Umberto I) kocht de Villa Bolongaro (nu de Villa Ducale). Ze gebruikte de villa als zomerresidentie. In 1878, bij het overlijden van haar man, werd zij de eerste koningin van Italië. Daardoor begonnen steeds meer edellieden en beroemde personen zich te vestigen in Stresa. Onder hen George Bernard Shaw, Hemingway, Clark Gable en Charlie Chaplin.

In het begin van de 20ste eeuw kwam het toerisme op gang. In 1930 werd de ‘promenade’ afgewerkt, er werden talrijke grote hotels gebouwd en in 1946 werd in Stresa zelfs de eerste ‘Miss Italia’-verkiezing georganiseerd.

stadscentrum StresaStadscentrum

Stresa - Villa DucaleVilla Ducale

Promenade StresaPromenade langs het meer

Villa Pallavicino

Deze villa is gelegen aan de Via Sempione Sud.  Ze werd in de 19de eeuw gebouwd door een politicus en werd enkele jaren later gekocht door de Markies Ludovic Pallavicino van Genua.
Ze ligt in een mooi park van 15ha van waaruit je een mooi uitzicht hebt op het meer. Het park bevat ook een dierenpark, waar een 40-tal species te zien zijn.

De villa kan bezocht worden van maart tot oktober (9u tot 18 u). De inkom bedraagt 9 EUR.

Mottarone

De Mottarone is de hoogste top aan het Lago Maggiore. De top ligt op een hoogte van 1.491 meter en is daarmee de hoogste berg aan het Lago Maggiore. In 1970 werd een kabelbaan aangelegd die toeristen van Stresa tot net onder de top van de Mottarone bracht. Het was een traject van ruim 20 minuten, over een afstand van bijna 10 kilometer. Bij het (verplichte) onderhoud in 2015 bleken de kosten te hoog op te lopen, zodat de kabelbaan momenteel stil ligt.

StresaDe hoogste top aan het meer

MottaroneWandelen op de Mottarone

MottaroneRodelen met zicht op het meer

Je kan wel nog met de wagen naar boven. De rit is wel 20 kilometer lang. Het gedeelte tussen Alpino en Mottarone is betalend (6.5 EUR). In Alpino kan je een bezoek brengen aan de Alpentuin (inkom 3,5 EUR), waar je veel geneeskrachtige kruiden vindt.

  Onderweg kan je in Gignese het 'museum van de paraplu' gaan bezoeken.

Wandelingen

Hier kan je enkele wandelingen downloaden

 


Bestel onze reisdossiers

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Portugal echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Lago Maggiore Reisgids 

Nu kopen


Wij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...