Lago d'Orta

Kaart Lago d'OrtaHet Ortameer ligt in de regio Piëmonte, in de provincies Novara en Verbano-Cusio-Ossola. Het is het meest westelijke en ligt op een 20-tal kilometer ten westen van het Lago Maggiore, waarvan het trouwens het kleine zusje is. Het water van het Ortameer stroomt immers via 2 kleine rivieren (de Nigoglia en de Strona) naar het Lago Maggiore.

Het meer ligt op een hoogte van 300 meter en heeft een oppervlakte van 15 km². Het is maximaal 13 km lang en 2.5 km breed. Het is omgeven door bergen die tot een hoogte reiken van 1491 m in het oosten en 1249 m in het westen. De maximale diepte bedraagt 143 meter.

Het belangrijkste stadje aan het meer is Orta san Giulio. Het is gebouwd op de steile helling van de Monte San Giulio. Het telt slechts een duizendtal inwoners. Het centrum van het dorp is autovrij. Er is een ruime parking aan de rand van het dorp. Vandaar kan je met een toeristentreintje naar het centrum van de stad en naar de monte Sacro rijden (4 EUR heen en terug).

Het stadje heeft enkele mooie pleintjes en aangrenzende palazzi. Het stadhuis, versierd met fresco’s dateert uit de 16de eeuw. Iets hogerop de heuvel staat de Chiesa dell’Assunta, die dateert uit de 15de eeuw.

Verder heeft het stadje twee bijzondere bezienswaardigheden :

  • Vlak tegenover dit stadje ligt Isola San Guilio, een eilandje dat nauwelijks 4 ha groot is, maar desondanks een belangrijke toeristische attractie is geworden.  De stad en het eilandje werden genoemd naar de heilige Julius van Novara. Hij leefde op het einde van de 4de eeuw na Christus en zou, volgens een legende, het eilandje bevrijd hebben van slangen en draken. De heilige Julius, geboren op het Griekse eiland Aegina, was samen met zijn broer Juliaan, een notoire kerkenbouwer. De kerk op Isola San Giulio zou de honderdste kerk zijn die het broederpaar bouwde. Hij ligt op het eilandje begraven.
    Op het eilandje staan een basiliek uit de 9de eeuw en een Benedictijner-klooster. Je kan naar het klooster wandelen langs een smal pad, dat geprangd ligt tussen de kloostermuren en de villa’s die aan de oevers van het eiland liggen (en privé-bezit zijn). Afhankelijk van de richting waarin je wandelt wordt dit ‘het pad der stilte’ of ‘het pad der meditatie’ genoemd. Op de weg naar boven kom je enkele opschriften tegen : ‘als je jezelf kan zijn, ben je alles’, ‘luister naar het water, de wind, je stappen’ of het meer realistische ‘Bescherm dit huis van problemen – dat hier nooit een advocaat of een doctor moge binnen komen’.  

    In de Romaanse basiliek is vooral de preekstoel uit de 12de eeuw de moeite waard.

    De overzet naar het eilandje kost ong 5 EUR in het hoogseizoen. Buiten het seizoen kan de prijs oplopen.

Isola San GiulioIsola San Giulio

Isola San GiulioIsola San Giulio

Orta San GiulioOrta San Giulio

  • De Sacro Monte, een wandelweg die langs 21 kapelletjes loopt die gewijd zijn aan het leven van Franciscus van Assisi. Op de top van de berg staan een aantal abdijgebouwen.

    Het complex werd gebouwd op het einde van de 16de eeuw door de abt van Novara. De bouw van de kapellen duurde zowat honderd jaar, zodat er zowel kenmerken van de renaissance-, de barok- en rococoperiode te zien zijn. Boven op de heuvel staat de Chiesa di San Nicolao, die gebouwd werd in de 17de eeuw, naar het model van de Basiliek van Assisi.

Sacro Monte Orta

Sacro Monte Orta

Sacro Monte Orta

Bestel ons dossier