Big Sur

Big Sur is in de eerste plaats bekend om zijn spectaculaire kustlijn.  Over een afstand van zo'n 75 mijl, van Ragged Point tot Carmel laat de grillige kustlijn zich in al zijn glorie aanschouwen. We beperken ons hieronder tot 4 beelden, het zouden er veel meer kunnen zijn !

Big Sur - Kust Big Sur kustlijn

Big Sur

Naast zijn kustlijn heeft Big Sur enkele State Parks, dat zijn parken die beheerd worden door de staat California.

1. Julia Pfeiffer Burns State Park

Vanop de parking gelegen aan de PCH, kan je twee korte wandelingen maken. De eerste leidt richting oceaan naar een uitkijkpunt op de McWay waterval die op het strand stort. De tweede wandeling volgt het riviertje landinwaarts en loopt tussen de Redwoods.

Julia Pfeiffer Burns State Park Julia Pfeiffer Burns State Park - waterval

2. Pfeiffer Big Sur State Park

Dit park ligt12 mijl ten noorden van het vorige, ter hoogte van Big Sur, dat niet meer is dan een verzameling van los verspreide hotelletjes (inns) en campeerplaatsen. Het park strekt zich uit langs beide zijden van de Big Sur River. Je kan hier terecht voor een paar kortere wandelingen (3 mijl). Wij kozen voor het Pfeiffer Falls Trail.  (Kaartje)

Dieper in het park staat de Colonial tree, één van de oudste en hoogste redwoods in Big Sur, die geschat wordt op 1100 jaar.

 Pfeiffer Big Sur State Park - waterval Pfeiffer Big Sur - Colonial Tree

3. Andrew Molera State Park

Nog een 5-tal mijl meer noordwaarts ligt het Andrew Molera State Park. Dit ligt links van de PCH. Vanop de parking vertrekken een aantal wandelingen richting kust, die door het duinengebied lopen tot aan het strand. Daar kan je een wandeling maken bovenop de kliffen of langs het strand.

Andrew Molera State Park

Verder heb je nog een aantal bruggen, waar voornamelijk de Bixby Bridge de kroon spant. Deze boogbrug werd in 1932 gebouwd, dankzij de techniek van de voorgespannen beton. Met een hoogte van 85 en een spanwijdte van 98m is ze nog steeds één van de grootste in haar soort. Ze ligt een 10 mijl ten noorden van het Andrew Molera State Park.

Bixby Bridge vanop de dust road

Voor de brug werd gebouwd liep de Highway 1 via de heuvels in het binnenland. Deze 12 mijl lange 'dust road' kan je nog steeds nemen : een hobbelige weg die je door de achterliggende heuvels en tussen de Redwoods leidt. De weg start ter hoogte van de parking van het Andrew Molera State Park en komt terug op Highway 1 net op het noordelijke punt van de Bixby Bridge.

Dust road Onder de Redwoods

Bij een bezoek aan Big Sur moet je zeker langs gaan in Nepenthe voor een lunch of diner. Vanop het terras heb je er een schitterend uitzicht op de kustlijn. De tafels zijn trouwens zodanig opgesteld dat een maximum aantal mensen ervan kunnen genieten ! Het uitzicht betaal je uiteraard mee. Wie het wat goedkoper wenst te houden, kan vlakbij ook terecht in de Cafe Kevah, die qua uitzicht niet veel moet onderdoen, maar toch aanzienlijk minder bezoekers trekt.

Nepenthe bar

Het aantal plaatsen waar je kan overnachten / eten in Big Sur is beperkt, de prijzen liggen er daardoor een stuk hoger. Enkele adressen waar je terecht kan : Lucia's Lodge, Glen Oaks, Big Sur River Inn, Ragged Point Inn. Wil je het iets goedkoper houden, dan is Carmel een goed alternatief.

Klik hier voor enkele gedetailleerde plannetjes


Help ons door dit te delen met je vrienden !