Devil's Postpile

De vallei van de San Joaquin River, de 'reds meadow valley' ligt diep verscholen in de Sierra's. Vanuit Mammoth Lakes kan je met de wagen naar het skistation. Daar moet je echter een shuttle-bus nemen, die je via een kleine bergweg diep in de vallei brengt. In de vallei heeft de bus een tiental stopplaatsen. We kiezen voor de 'Rangers Station' - nummer 6, waar de wandeling naar de Rainbow Falls start die ook voorbij Devil's Postpile loopt.

Devil's Postpile is opnieuw een merkwaardig geologisch fenomeen, dat wijst op intense vulkanische activiteit in de streek. De zeshoekige basalten zuilen werden gevormd door een uitbarsting van basalt-lava, die daarna gelijkmatig afkoelde met de imposante verticale zuilen tot gevolg. Uniek zijn deze niet. Ook aan de kust in Noord-Ierland is een dergelijke formatie te bezichtigen : de Giant's Causeway. 

Devil's Postpile Devil's postpile - basaltzuilen

De wandeling loopt verder naar de Rainbow Falls. De Joaquin River stort zich 30 meter naar beneden. Indien de zon schijnt is er van het uitkijkpunt bovenaan een regenboog te zien, vanwaar de naam komt (foto links onder). Het meest indrukwekkende uitzicht heb je echter als je de 100 trappen naar beneden neemt die je naar de rivier brengen. Merkwaardig is nog dat de waterval zich (zeer) langzaam naar achteren verplaatst en zich steeds verder 'ingraaft' in de vallei.

Rainbow falls Devil's Postpile - Rainbow falls

Ongeveer een mijl verder is er nog een waterval : de Lower Rainbow Falls. De waterval zelf is minder spectaculair maar op de weg ernaartoe heb je wel schitterende uitzichten op de rivier in een rotslandschap met de 'domes'. Hier zit je bovendien echt in de Ansel Adams Wilderness met slechts af en toe een tegenligger.

Op de wandeling zijn ook duidelijk de sporen te zien van een reusachtig brand die het gebied teisterde in 1992.  Bosbranden zijn hier normaal. Om de 15 à 20 jaar moet in een gebied een kleine brand woeden. De pijnbomen zijn ertegen bestand en overleven deze branden probleemloos. In de twintigste eeuw werden deze branden echter tegengegaan met als gevolg deze alles verwoestende brand in 1992, aangewakkerd door een hevige wind en een enorme hoeveelheid droog brandhout die zich in de voorbije tientallen jaren had gevormd. Gelukkig werd de directe omgeving van Devil's Postpile Monument gespaar.

Lower Rainbow falls Bosbranden in Devil's Postpile Landschap Devil's Postpile

Onderstaand kaartje geeft nog het traject van de gemaakte wandeling tussen de Ranger Station en de Rainbow Falls. De Lower Rainbow Falls liggen net onder het kaartje.

Kaart Devil's Postpile


Help ons door dit te delen met je vrienden !