Highway 1 - Pacific Coast Highway

Pacific Coast HighwayDe Pacific Coast Highway, kortweg PCH, Highway 1 of ook nog Cabrillo Highway genoemd, loopt langs de kust van Californië tussen Dana Point in Orange County en Legget in Mendocino County.

Wij volgden Highway 1 op onze tocht tussen Los Angeles en San Francisco, over een afstand van zo'n 440 mijl. We trokken hiervoor zes dagen uit en zelfs dan moesten we op sommige plaatsen toch wel keuzes maken.

Op dag 1 fietsten we langs de stranden van Los Angeles. De Highway 1 loopt hier enkele blokken verwijderd van de kust. Wil je de kust zien dan is de fietstocht een beter alternatief.

Dag 2 gingen we via Malibu naar Santa Barbara, met onderweg tijd voor een gezonde wandeling in de Santa Monica Mountains.

Zeeolifanten Piedras BlancasDag 3 ging het van Santa Barbara naar Big Sur met een wandeling in het Duinengebied Guadalupe. Hearst Castle moesten we 'rechts' laten liggen. Volgens onze gids is dit absoluut de moeite waard, maar we zien het toch niet zitten om tussen de grote horden toeristen te gaan kijken naar de uitspattingen van Hearst. Even voorbij Hearst Castle begint de kustlijn grilliger vormen aan te nemen, met talrijke uitkijkpunten. Er zijn er teveel om overal te stoppen, maar we laten er toch maar weinig liggen, kwestie om niks te missen. Een stop bij de zee-olifanten in Piedras Blancas moet je zeker inlassen. Een hallucinant schouwspel !

Dag 4 hielden we volledig voor Big Sur, met bezoekjes aan het Julia Pfeiffer State Park, het Julia Pfeiffer Burns State Park en de Bixby Bridge.

Highway 1 - Big SurOp dag 5 verlaten we Big Sur, via de 12 mijl lange 'dust road', het oorspronkelijke traject van Highway 1, voordat in 1932 de Bixby bridge werd gebouwd. We houden even halt in Carmel (Mission, centrum en strandwandeling) en in Monterey (Aquarium, Pacific Grove, Canary Wharf, ...) en verlaten dan de Highway 1 voor San Francisco.

Op dag 6, gaan we vanuit San Francisco naar Stinton Beach, een 20-tal mijl ten noorden van San Francisco. De weg loopt over de pas met talrijke uitkijkpunten. Stinton Beach is ideaal voor een lange strandwandeling, begeleid door de zeehonden. Je moet er enkel uitkijken voor de haaien !

Higway 1 volgt de kust, maar niet scrupuleus. Er zijn verschillende plaatsen waar een verkorting langs het binnenland genomen wordt. Soms loopt hij ook samen met andere wegen (voornamelijk Highway 101), waardoor de wegaanduiding niet altijd even duidelijk is. Sommige gidsen raden aan om Highway 1 van noord naar zuid te volgen, omdat je dan meer kan genieten van de uitzichten. Wij deden het in omgekeerde richting en vonden dat geen nadeel. Je neemt beter je tijd om even te stoppen op de verschillende uitkijkpunten. Veel veiliger !

Het gebied waardoor de Highway 1 loopt is nog steeds in evolutie. Door het inbeuken van de oceaanstormen enerzijds en door de beweging van de tektonische platen in de regio anderzijds, zijn er regelmatig landverschuivingen. Bij één ervan in 1983, in de buurt van het Julia Pfeifer Burns State Park werd de Highway 1 zelfs voor bijna één jaar gesloten.


Wij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...