Saint-Valéry-sur-Somme

Saint-Valery-sur-Somme is het mooiste stadje aan de baai van de Somme. Het was in de Middeleeuwen een bekende haven (Willem De Veroveraar zou in 1066 van hier vertrokken zijn naar Engeland voor de slag van Hastings). Het stadje bestaat uit 2 delen. Het benedenste deel ligt langs de Somme, met een jachthaventje. In de bovenstad, het historische gedeelte, zijn talrijke historische gebouwen terug te vinden : de Porte Jeanne D'Arc (Porte du Haut), genaamd naar de heldin die in 1430 in Saint-Valéry was, de église Saint Martin (12de eeuw), het Kasteel dat het stadje domineert en de Abdij, die gesticht werd door de leerlingen van Saint-Valéry en ooit bezocht werd door Karel de Grote (in 800 na Christus).

Saint-Valery-sur-Somme  Saint-Valery porte

In de kleine straatjes van de bovenstad vind je een waar 'herbarium'. Langs de kleine straatjes staan talrijke planten, sommige voorzien van merkwaardige anekdotes. Dit herbarium werd destijds aangelegd door de zusters van het Hospitaal en zorgt nu nog steeds voor een soms kleurrijk spectacel.

Even buiten het stadje staat bovenop een heuvel de Kapel van de Zeelieden. De romaanse kapel werd gebouwd op de plaats waar volgens de overlevering Saint-Valéry leefde (in de 7e eeuw na Christus). Je hebt er een mooi uitzicht over de baai van de Somme met aan de overkant Le Crotoy. Als je de kapel voorbijloopt, kom je aan de Cap Hornu (met onder andere een hotel dat we zeer kunnen aanbevelen). Je kan langs de kust terug naar Saint-Valéry-sur-Somme. Een wandeling van een viertal kilometer.

Saint Valéry Kapel 

In de buurt van Saint-Valéry-sur-Somme vind je ook het 'Maison des Oiseaux', waar mooie demonstraties met roofvogels gegevens worden.


We hebben onze reisgids over de Baai van de Somme uitgebreid met info over "De Somme",
van Amiens tot de monding, met een uitgebreid hoofdstuk over de "Slagvelden van de Somme".

Reisgids Somme

Reisgids Somme
4 EUR

kaart albasten Kust

Kaart Albasten Kust
11.95 EUR

reisgids opaalkust

Reisgids Opaalkust
6 EUR

reisgids Normandië

Reisgids Albasten Kust
5 EUR

reisgids Normandië

Reisgids Normandië
5 EURHelp ons door dit te delen met je vrienden !