Veere

Veere ligt aan de noordzijde van Walcheren en heeft zijn naam gegeven aan het Veerse Meer, dat ingesloten is tussen Walcheren, Noord- en Zuid-Beveland. Sedert de afsluiting van de Oosterschelde is het een rustig binnenmeer geworden dat zeer in trek is bij zeilers.

Het stadje is langs alle kanten omgeven door water. Ten westen liggen de Veerse Kreken, een mooi wandelgebied, en ten zuiden vertrekt het kanaal dat Veere verbindt met Middelburg.

Een bezoek aan Veere start je best in de Grote Kerk. Daar staan enkele infopanelen die de geschiedenis van de stad vertellen. De kerk wordt momenteel enkele nog gebruikt als expositieruimte. Je betaalt 2 EUR inkom. Daarvoor kan je ook de toren beklimmen. Ook het VVV kantoor ligt vlakbij de Grot

De Schotten in Veere

Veere was reeds in de 13de eeuw een belangrijke handelsstad, in grootte vergelijkbaar met Amsterdam. In 1444 huwde Wolfert VI van Borsele, heer van Veere, de dochter van de Schotse koning James II : Mary Stewart. Door dat huwelijk werd Veere de belangrijkste invoerhaven van de Schotse wol. Schotse kooplieden vestigden zich en Veere en konden er genieten van talrijke privileges. Ze hadden een eigen rechtspraak, ze waren vrijgesteld van accijns op alcohol. Rond 1600 telde Veere zo'n 3000 inwoners, waaronder 300 Schotten.

Enkele bezienswaardigheden in Veere herinneren nog aan de Schotse aanwezigheid. Het huis 'De Swane' op de Markt was in de 16de en 17de eeuw de vergaderplaats voor de Schotten. De Citerne (naast de kleine kerk) ving het regenwater van de kerk op en werd voor de Schotten gebouwd voor het wassen van de wol. In het Schotse huis op de kaai, is een museum gevestigd. Blijkbaar zou dit echter gesloten worden op het einde van 2013, bij gebrek aan subsidies van de Nederlandse Staat.

Napoleon in Veere

Een andere historische figuur die een grote impact heeft gehad op Veere is Napoleon, die we ook al in andere kuststeden als Boulogne en Oostende tegen het lijf liepen. in 1795 werd Zeeland bezet door de Franse troepen. De broer van Napoleon werd in 1804 (nadat Napoleon zichzelf tot keizer had gekroond) aangesteld als koning van Holland. Walcheren werd door de Engelsen gezien als de uitvalsbasis voor een mogelijk aanval op Engeland. In 1809 zetten de Engelsen de aanval in op Vlissingen en Veere. Het Engelse leger werd echter geteisterd door de Zeeuwse koorts, een vorm van malaria. Duizenden soldaten bezweken aan de ziekte. De Grote Kerk werd omgebouwd tot een hospitaal met 4 niveaus. De Engelsen moesten zich al snel terugtrekken.

Om te vermijden dat de Engelsen een tweede keer zouden binnenvallen in Veere werd het stadje uitgebouwd tot een stevig bastion. Niemand minder dan Napoleon himself, kwam in 1810 en 1811 tot tweemaal toe de verstevigingswerken controleren. Het rijk van Napoleon duurde niet lang. In 1813 werd hij in Waterloo verslagen door de gezamelijke Europese staten. De bezetting van Walcheren liep ten einde in 1814. In 1815 werd het Verenigd Koninkrijk de Nederlanden uitgeroepen met Willem I als koning.

De restanten van het bastion zijn nog steeds aanwezig. Er loopt een wandelroute over de stadswallen waarbij verschillende infoborden verder uitleg geven over de geschiedenis van Veere.

De Veerse Kreken

De Veerse Kreek en vesten is een recreatiegebied dat zijn huidige vorm heeft gekregen na de dijkdoorbraken in 1944. Het ligt op wandelafstand van Veere. Op het kaartje rechts hieronder vind je de wandelpaden aangeduid met een rode stippellijn (klik op het kaartje voor een hogere resolutie).

Je kan de wandeling starten aan een kleine camping 'Logeren bij de Boswachter', waar je ook de wagen kwijt kan : Landschuurweg 5, 4351 RR Veere

Kaartjes

(klik op de kaartjes voor een hogere resolutie)

 

We geven hier ook nog enkele tips voor een andere wandeling, die ons werden bezorgd door één van de bezoekers van onze website :