Zeeuws-Vlaanderen

Zeeuws-Vlaanderen is voor de meeste Belgen vooral gekend voor zijn gezellige stadjes : Sluis, Hulst, Axel, Aardenburg, Philippines, ... In een niet zo ver verleden waren dit de favoriete plaatsen om couponnetjes van obligaties te gaan incasseren, om de sex-shops te bezoeken, om meubelen te kiezen, om mosselen te eten, om boter te 'smokkelen', ... Alles verandert en de meeste van deze aantrekkingspolen hebben hun glorie verloren. Nochtans blijft Zeeuws-Vlaanderen enorm populair bij de Vlamingen. Velen kopen er nu zelfs een tweede verblijf.

De Noordzeekust is minder bekend. Cadzand, de buur van Knokke en gelegen aan de overkant van het Zwin, is nog wel bekend en Breskens doet ook nog wel een belletje rinkelen, al is dit veel verminderd sedert de overzetdienst naar Vlissingen werd afgeschaft voor wagens.

We hebben gebruik gemaakt van een weekendje met de familie om het gebied wat verder te verkennen en we vonden er toch enkele mooie wandelingen en bezienswaardigheden. We verbleven in Groede.

In onze GPX-bibliotheek vind je de kaartjes met het knooppuntennetwerk op Zeeuws-Vlaanderen.

Voor de fietsknooppunten heb je hieronder een klein overzicht. Meer info kan je vinden op www.fietsnet.be

Fietsknoopunten Zeeuws_Vlaanderen

 

Nieuwvliet-Bad

Nieuwvliet-Bad ligt net ten oosten van Cadzand. In de Zwarte Polder vind je een mooi voorbeeld van de eeuwenlange strijd met het water. Het gebied werd meerdere malen ingepolderd, maar telkens weer werden dijken doorbroken door het water. Momenteel loopt een stroomgeul (een slufter) door het gebied, waardoor een uniek landschap van slikken en schorren is ontstaan. Daarnaast is er een uitgebreid duinengebied, met een dichte begroeiing, waar vogels het voor het zeggen hebben. Het Hollands Kustpad, aangegeven met rood-witte markeringen, loopt door het gebied en brengt je langs de verschillende biotopen. Op het kaartje hieronder kan je vertrekken bij knooppunt 23 (de wagen kan je achterlaten op de parking bij knooppunt 25.

Wandelen in Nieuwvliet

 

 Benijo
Vuurtoren bij knooppunt 23

Benijo
Stroomgeul

Benijo
Zicht op de Zwarte Gatse Kreek

 

Groede

In Groede vind je tussen wandelknooppunt 11 en 18 een overblijfsel van de Atlantik Wall : Groede Podium. Dit 'bunkerdorpje' werd gebouwd in 1942 en moest dienen voor de huisvesting van de arbeiders die werkten aan de Atlantik Wall. Er waren 11 bunkers waarvan de meeste bewaard zijn gebleven. Het parkje biedt tal van activiteiten die zeker voor gezinnen met kinderen de moeite lonen voor een bezoekje.

Meer info : www.groedepodium.nl