Brielle

Brielle, ook Den Briel genoemd, is in Nederland bekend als de eerste stad die, op 1 april 1572, door de watergeuzen veroverd werd op de Spaanse troepen van Alva. Deze heldendaad werd vereeuwigd in de spreuk 'Op 1 april, verloor Alva zijnen bril.

In Vlaanderen is dit feit minder bekend, maar iedereen kan er toch vlot het liedje van "Jan Klaasen was Trompetter" van Rob De Nijs meezingen : "Jan Klaasen was trompetter in het leger van de Prins. Hij marcheerde van Den Helder tot Den Briel".

Voor ons was het, na Woudrichem en Willemstad, een nieuwe ontdekking van een omwalde vestingstad. Brielle lag vroeger op het eiland Voorne. Op onderstaande kaartjes zie je het eiland Voorne op een middeleeuwse kaart. De stervorm is ook vandaag nog bewaard.

Brielle is voor Nederlandse katholieken ook een belangrijk bedevaartsoord. Dit heeft eveneens te maken met de verovering van de stad in 1572. Daarbij werden door de protestantse Watergeuzen negentien katholieke geestelijken vermoord : de heilige Martelaren van Gorcum.

Het stadje telt zo'n 400 monumenten. De volledige lijst kan je bekijken op Wikipedia.

Je hebt echter geen uitgebreide beschrijvingen nodig. Als je gewoon rondwandelt in het stadje, kom je al heel wat tegen. Bij het VVV-kantoor kan je brochures met wandelingen kopen, of je kan gewoon de wandeling volgen langs de wallen.

Wil je Brielle bezoeken met een gids, dan je terecht bij de stadsgilde. Het kost slechts 4 EUR per persoon (minimum 40 EUR).

 Den Briel

 Den Briel

 Den Briel

 Den Briel

 Den Briel

 Den Briel